Bošnjačko vijeće: SDT da iznova istraži deportovanja bošnjačkih izbjeglica, vlasti da postave spomen-obilježje

Predstavnici Bošnjačkog vijeća će, kako se dodaje, zajedno sa drugim organizacijama, učestvovati u obilježavanju ovog tragičnog datuma u Herceg Novom

2556 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Bošnjačko Vijeće
Foto: Bošnjačko Vijeće

Ni danas, nakon 32 godine od ratnog zločina deportovanja bošnjačkih izbjeglica, ovaj slučaj nije dobio adekvatan sudski epilog, porodice žrtava još nijesu pronašle posmrtne ostatke svojih najmilijih, a na mjestu gdje je započeo ovaj zločin nema adekvatnog spomen-obilježja, podsjetili su iz Bošnjačkog vijeća.

U saopštenju dostavljenom medijima ističe se da Bošnjačko vijeće traži od Specijalnog državnog tužilastva da iznova, sistemski i ozbiljno, istraži i procesuira izvršitelje i nalogodavce ovog ratnog zločina.

"Tražimo od državne i lokalnih vlasti da se konačno postavi adekvatno spomen-obilježje u krugu zgrade MUP Herceg Novi, čiji su tadašnji službenici-policajci ovaj zločin sproveli, započinjući tako lov na ljude koji su svoje sklonište od ratnih zbivanja potražili u Crnoj Gori.

Tražimo da obrazovne institucije iniciraju izmjene nastavnih planova i programa kako bi i kroz školski sistem djeca imala informaciju o ratnim zločinima koji su se desavali u Crnoj Gori i nad njenim građanima", navodi se u saopštenju.

Predstavnici Bošnjačkog vijeća će, kako se dodaje, zajedno sa drugim organizacijama, učestvovati u obilježavanju ovog tragičnog datuma u Herceg Novom.

"Bošnjačko vijeće smatra da je neophodno suočavanje sa prošlošcu i zločinima koji su se dešavali u nedavnoj prošlosti u Crnoj Gori, na njenoj teritoriji ili nad njenim građanima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: