Što prije riješiti problem apoteke u Virpazaru

Ombudsman pisao ministru zdravlja da građanima budu dostupni ljekovi i medicinska sredstva

7405 pregleda 45 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Iako je nadležno ministarstvo iskazalo spremnost u rješavanju problema nepostojanja apoteke u Virpazaru, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda ipak želi ukazati da je neophodno uložiti dodatne napore radi iznalaženja odgovarajućeg rješenja kako bi se građanima Virpazara dala mogućnost da ljekovi i medicinska sredstva budu dostupni i u mjestu njihovog stanovanja.

To piše u dopisu koji je Ombudsman Siniša Bjeković poslao ministru zdravlja Vojislavu Šimunu sredinom aprila nakon nenajavljene posjete Virpazaru predstavnika Zaštinika.

Kako se navodi, oni su tokom posjete razgovarali sa doktorkom koja je istakla da se u ime zdravstvene ustanove u Virpazaru više puta obraćala nadležnim organima, kao i tom ministarstvu, kako bi se pomoglo otvaranju apoteke u tom dijelu Bara, ali da nije dobila odgovor.

U izjašnjenju Ministarstva zdravlja iz februara ove godine piše da je nekadašnja Apoteka “Virpazar” čiji prostor postoji u sklopu zgrade Doma zdravlja Virpazar vlasništvo “Galenika Crne Gore Doo Podgorica u stečaju”.

Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore Montefarm je uz saglasnost Ministarstva zdravlja, kako su kazali, u prethodnom periodu, preduzela aktivnosti za pronalaženje rješenja za otvaranja apoteke.

“U nastojanju da se obezbijedi dostupnija farmaceutska zdravstvena zaštita građanima Virpazara, obiđeno je više prostora zajedno sa predstavnicima Mjesne zajednice Virpazar, kako bi se pronašao adekvatan prostor za otvaranje apoteke. Takođe, održan je sastanak sa menadžmentom Doma zdravlja Bar, koji je ponudio prostorije ambulante Virpazar”, poručili su.

Međutim, nije pronađen prostor koji bi odgovarao uslovima iz Pravilnika o uslovima koje moraju da ispunjavaju apoteke u pogledu prostora, kadra i opreme. Na kraju se ističe da će Ministarstvo zdravlja zajedno sa Montefarmom nastojati da pronađe adekvatan prostor kako bi građanima Virpazara Ijekovi i medicinska sredstva koji se izdaju preko zdravstvene ustanove apoteke bili dostupni i u mjestu stanovanja.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda smatra da u ovom slučaju Ministarstvu zdravlja treba preventivno, radi ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, te sprječavanja mogućeg kršenja ljudskih prava i sloboda ukazati na određene pravne standarde u pogledu zdravstvene zaštite i prava pacijenata.

“Sistem zdravstvene zaštite jedan je od stubova svakog društva i nalazi se među najznačajnijim pokazateljima njegovog kvaliteta i dostignutog nivoa društvenog i ekonomskog razvoja. Zdravstvena zaštita predstavlja organizovanu i sveukupnu djelatnost društva na očuvanju i unapređenju zdravlja građana, sprečavanju, suzbijanju i blagovremenom i efikasnom liječenju i rehabilitaciji. Organizovana zdravstvena služba treba da obezbijedi efikasno pružanje zdravstvenih usluga stanovništvu koje će u isto vreme biti dostupne i prihvatljive građanima”, istakao je Bjeković u dopisu.

Kako su “Vijesti” ranije pisale, mještani Virpazara i Crmnice nezadovoljni su jer se mjesto na kojem je prije pet godina bila apoteka sada renovira za izgradnju apartmana. Taj prostor dijeli ulaz sa ambulantom u Virpazaru.

Oni su podnijeli i prijavu građevinskoj inspekciji Opštine Bar povodom rušenja prostora nekadašnje apoteke za izgradnju novih apartmana, kako su naveli, bez građevinske dozvole. Crmničani, koji su se potpisali više zahtjeva upućenih Ministasrtvu zdravlja, “Vijestima” su kazali da u crmničkom kraju živi oko 1.200 ljudi, ljudi različite starosti, ali više stariji pacijenti sa raznim hroničnim bolestima.

Ljeti se, tvrde oni, povećava broj stanovnika zbog povratka pacijenata iz Podgorici i Bara svojim kućama. Virpazar je i turistički centar, naveli su oni, koji svakodnevno tokom sezone posjećuje veliki broj turista iz različitih zemalja.

Bonus video: