Stiže oprema za praktičnu nastavu vrijedna 345 hiljada eura

Iz Ministarstva su podsjetili da će ove školske godine u stručnim školama početi primjena takozvanih modularizovanih programa, kod kojih je u modulima objedinjena teorijska i praktična nastava
0 komentar(a)
ministarstvo prosvjete, praktična nastava, Foto: Ministarstvo prosvjete
ministarstvo prosvjete, praktična nastava, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 27.07.2017. 13:43h

Oprema za realizaciju praktične nastave, vrijedna 345 hiljada eura, stići će narednih sedmica u određeni broj srednjih stručnih škola, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Kako su kazali, sredstva za novu opremu su obezbijeđena putem IPA fonda.

„Oprema je velikim dijelom namijenjena školama u kojima se realizuju novi, modularizovani obrazovni programi iz oblasti mehatronike, elektrotehnike i tekstilstva, ali i za realizaciju postojećih programa iz oblasti ugostiteljstva i poljoprivrede“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da će ove školske godine u stručnim školama početi primjena takozvanih modularizovanih programa, kod kojih je u modulima objedinjena teorijska i praktična nastava, čime se daje mogućnost da učenici steknu stručnu kvalifikaciju nakon svakog od modula.

„Ovaj sistem učenja izuzetno je važan jer osipnicima iz obrazovnog sistema omogućava da steknu kvalifikacju za dio programa koji su uspješno završili, odnosno fokusiran je na ishode učenja“, pojasnili su iz tog resora.

Kako su kazali, novi, modularizovani programi, koji će se realizovati u 28 škola, su elektrotehničar energetike, elektroinstalater, ekonomski tehničar, pravno–administrativni tehničar, restorater, konobar , tehničar modnog dizajna, arhitektonski tehničar, vodoinstalater i mehatroničar.

Srednja stručna škola Bar i Obrazovni centar u Šavniku dobiće opremu iz sektora poljoprivrede, ukupne vrijednosti od oko 30 hiljada eura, dok će Elektro-ekonomska škola iz Bijelog Polja i Srednja stručna škola iz Berana dobi opremu iz istog sektora vrijednu skoro 27 hiljada eura.

Podgorička Srednja škola “Spasoje Raspopović” dobiće opremu iz sektora tekstila vrijednu više od 72 hiljade eura.

Ekonomsko-ugostiteljska škola iz Nikšića i Škola za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić” iz Podgorice dobiće opremu iz sektora ugostiteljstva, ukupne vrijednosti od oko 60 hiljada eura.

Iz Ministarstva su kazali da je za realizaciju obrazovnih programa iz oblasti mehatronike obezbijeđena oprema vrijedna oko 154 hiljade eura.

Ona će se, kako je pojašnjeno, moći koristiti i za realizaciju drugih programa iz oblasti automatskog upravljanja i regulisanja, mašinstva, elektronike i slično.

„Nabavkom opreme steći će se preduslovi za optimalnu realizaciju obrazovnih programa u ovim školama“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: