Spasiti centar od ambicija investitora

Sve više zahtjeva za izradu urbanističkog projekta za zaštitu užeg jezgra Kolašina od uništavanja, jer nikako da dođe do izmjena Detaljnog urbaničkog plana “Centar”

13525 pregleda 6 komentar(a)
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Odbornici opozicionog Pokreta Zajedno gradimo Kolašin (DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti) Marta Šćepanović i Balša Cvetković predložili su nadležnom skupštinskom odboru sazivanje sjednice na kojoj bi se razgovaralo o izradi Urbanističkog projekta za uže jezgro grada.

Oni predsjednika Odbora za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj Milička Bulatovića podsjećaju da je “kao ključni problem u investicionom talasu gradnje u opštini Kolašin postavljeno pitanje centra grada i važećeg Detaljnog urbanističkog plana (DUP) ‘Centar’”.

“Prilikom izrade izmjena Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašina, na više sastanaka predstavnika Opštine, planerke i predstavnika Ministarstva, kao ključni problem u investicionom talasu gradnje postavljeno pitanje centra grada i važećeg DUP Centar. To jest, postavljano je pitanje kako na najbrži i najefikasniji način, kroz donošenje izmjena PUP-a, zaštititi centar grada, područje gornjeg trga, glavnu ulicu, donji trg do hotela Bjanke.... Kao jedino efikasno rješenje pokazala se izrada Urbanističkog projekta za tu zonu”, objasnili su odbornici.

Podsjećaju da je Opština u svojim primjedbama predložila da se prošire granice Urbanističkog projekta Ulicom Boška Rašovića. Šćepanović i Cvetković od predsjednika Odbora traže da se od nadležnog ministarstva zatraže objašnjenja “vezano za izradu Urbanističkog projekta na kojem je opština od samom starta insistirala”.

“To je jedini način da se izgled centra grada sačuva od izgradnje u maksimalnim gabaritima predviđenim važećim DUP-om, a što se uveliko već čini i planira. Već je sada jasno da najavljivane izmjene DUP-a ‘Centar’ nijesu ni započele, što znači da njegovo stupanje na snagu ne možemo očekivati za najmanje tri godine, a usvajanje izmjena PUP-a neće riješiti taj problem, što je sve za naš grad neprihvatljivo”, napisali su odbornici Pokreta Bulatoviću.

Objašnjavaju da je svojom inicijativom žele da zaštite “jezgro grada i njegove ambijentalne vrijednosti od urbanističkog uništavanja”. Kroz izradu Urbanističkog projekta, kojim bi se definisao spoljni izgled objekata, kulturnih dobara i koji bi postao dio PUP-a, kako kažu, omogućila bi se zaštita te zone.

Bulatovića su pozvali da na sjednicu odbora pozove predstavnike resornog ministarstva, lokalne izvršne vlasti, medija, kao i predstavnike civilnog sektora, a prije svih NVO Zeleni Kolašin i Kana.

Sjednica Odbora sa temom koju su predložili opozicioni odbornici, kazao je “Vijestima” Bulatović, biće sazvana ubrzo. On je objasnio da je moguće da bude već naredne sedmice.

“Naravno da će sjednica Odbora posvećena predlogu za izradu Urbanističkog projekta za centar grada biti održana. Međutim, kako su predlagači tražili učešće predstavnika civilnog sektora, ministarstva, te izvršne vlasti, potrebno je obezbijediti njihovo učešće, pa radimo na tome. U svakom slučaju, sjednica Odbora biće održana čim se obezbijede ti uslovi, a vrlo je moguće i naredne sedmice”, kazao je predsjednik Odbora.

Kako su prije par mjeseci saopštili iz Inicijative Zeleni Kolašin, u tom gradu se i dalje gradi prema planu koji je donesen 2008. godine. Kako tvrde, od donošenja Odluke o izmjanama i dopunama DUP “Centar” nije se desilo ništa što bi spriječilo uništavanje prostora u gradskom jezgru. Oni su u martu saopštili da, prema informacijama koje imaju, dotada nije bio ni potpisan ugovor sa rukovodiocem izrade planskog dokumenta.

Peticijom koju je potpisalo 152 Kolašinki i Kolašinaca početkom prošle godine, traženo je stavljanje van snage postojećeg plana i obratila se lokalnoj samoupravi sa predlogom i načinom na koji to moglo da bude učinjeno. Iz lokalne uprave nijesu nikad odgovorili na tu inicijativu.

Za zaključak kojim bi u centru grada bila obustavljena gradnja, osim one na javnoj infrastrukturi, do donošenja izmjena i dopuna DUP-a, od kolega u lokalnom parlamentu tražio je podršku i odbornik Pokreta Zajedno gradimo Kolašin Bojan Zeković. Taj zaključak, odlukom vladajuće većine, nikad nije uvršten u dnevni red na sjednici SO.

Kako je lani za “Vijesti” kazala arhitektica dr Sonja Radović Jelovac, koja je na čelu radnog tima za izradu PUP-a, to što se gradilo po DUP-u iz 2007. godine, preteklo je Nacrt Izmjena i dopuna PUP-a.

S obzirom na to da centar grada, kazala je Radović Jelovac, predstavlja posebno karakterističnu cjelinu, sa objektima (kulturna dobra) od nacionalnog značaja, a okarakterisan je kao prostor na kome predstoji značajnija i složenija izgradnja, potreban je pažljiv planerski pristup. Prema njenim riječima, mehanizmi koji se mogu sprovoditi za kontrolisanu izgradnju tog dijela grada dok traje izrada PUP-a može biti kontrolisano izdavanje urbanističko-tehničkih uslova (UTU) za tu zonu grada i kontrolisano izdavanje saglasnosti na idejna rješenja kod glavnog gradskog i državnog arhitekte.

Bonus video: