Olupinu "Tihanija" pretvoriće i u atraktivnu video igru

"Učesnici petodnevnog kursa su imali priliku da nauče najnovije napredne metode tehnologije za digitalizaciju podvodnih arheoloških lokaliteta i obradu podataka", saopšteno je iz kotorske Laboratorije za arheologiju pomorstva

7780 pregleda 1 komentar(a)
Hidroarhelozi tokom rada na jednom od lokaliteta u podmorju Boke, Foto: LAP Kotor
Hidroarhelozi tokom rada na jednom od lokaliteta u podmorju Boke, Foto: LAP Kotor

Laboratorija za arheologiju pomorstva Univerziteta Crne Gore iz Kotora, u saradnji sa kompanijom 3D Research SLR iz Italije, završila je u Herceg Novom petodnevni napredni kurs digitalizacije podvodne kulturne baštine namijenjen polaznicima iz crnogorskih ustanova kulture i zaštite kulturne baštine, ali i istraživačima olupina brodova, aviona i drugih arheoloških lokaliteta ispod morskih talasa, te stručnjacima za IT tehnologije.

Kurs koji obuhvata metode 3D fotogrametrije i digitalizacije podvodnih arheoloških lokaliteta i kulturne baštine na dnu mora, održan je u sklopu projekta CREAMARE koji za cilj ima stvaranje transnacionalnog i intersektorskog okvira saradnje, kroz koji će kulturne, naučne i istraživačke institucije, kreativni profesionalci i IT stručnjaci, zajednički kreirati aplikacije i digitalne proizvode za promociju i očuvanje podvodne kulturne baštine.

Pored toga, projekat CREAMARE koji je kofinasiran preko programa Creative Europe, teži podizanju svijesti o važnim društvenim problemima, kao što su zagađenje i druge prijetnje koje utiču na okeane i mora.

“Petodnevni kurs u Herceg Novom bio je jedinstvena prilika za razmjenu znanja, iskustava i sticanje naprednih znanja i vještina u ovoj oblasti. Učesnici su imali priliku da nauče najnovije napredne metode tehnologije za digitalizaciju podvodnih arheoloških lokaliteta i obradu podataka. Kurs je dizajniran tako da omogući praktično iskustvo u stvarnom okruženju, što će doprineti boljem razumijevanju i očuvanju podvodne kulturne baštine. Ova znanja će biti ključna za buduće projekte digitalizacije i očuvanja podvodne baštine u Crnoj Gori, omogućavajući da se ona predstavi široj javnosti na interaktivan i edukativan način", saopšteno je iz kotorske Laboratorije za arheologiju pomorstva.

Ova Laboratorija učestvuje u projektu CREAMARE kroz već kreirani 3D model austrougarskog parobroda "Tihani" (“Tihany”) potopljenog tokom Prvog svjetskog rata u blizini ostrva Mamula, a koji će biti integrisani i u ozbiljnu video igru. Ova igra ima za cilj da podigne svijest o važnosti očuvanja podvodne kulturne baštine i zdravlja okeana. Kroz ovakve inicijative, projekat demonstrira kako kreativna industrija i kulturni sektor mogu sarađivati na inovativan način. Video igra će premijerno biti predstavljena crnogorskoj javnosti na kraju projekta.

Bonus video: