U Tivtu obilježen Evropski dan parkova: I djeca učestvovala u sadnji

“Obilježavanjem značajnih ekoloških datuma sa djecom predškolskog i školskog uzrasta doprinosi se ranoj edukaciji i njihovom odrastanju u zdrave ljude povezane sa prirodom", saopšteno je iz Sekretarijata za uređenje prostora Opštine Tivat

2332 pregleda 0 komentar(a)
Sa sadnje u parku, Foto: Opština Tivat
Sa sadnje u parku, Foto: Opština Tivat

Povodom obilježavanja Evropskog dana parkova 24.maja u Velikom gradskom parku Tivta danas su zasađene tri sadnice hrasta plutnjaka (lat. Quercus suber L.).

Riječ je o veoma rijetkoj vrsti na ovom području, a koja po svojim biološkim i morfološkim karakteristikama odgovara sadnji na prostoru ovog zaštićenog prirodnog dobra.

Evropski dan parkova prvi put je obilježen širom Evrope 1999. godine, a već naredne godine i u Tivtu, otkada se tradicionalno ovaj datum obilježava nabavkom i sadnjom biljaka radi obnove biljnog fonda, kao najranjivije gradivne komponente javnih zelenih površina.

Akciju je organizovao Sekretarijat za uređenje prostora Opštine Tivat u saradnji sa JPU „Bambi”, pa su u sadnji aktivno učestvovala djeca srednjih vaspitnih grupa.

“Obilježavanjem značajnih ekoloških datuma sa djecom predškolskog i školskog uzrasta doprinosi se ranoj edukaciji i njihovom odrastanju u zdrave ljude povezane sa prirodom. Cilj je ukazivanje na značaj zelenih površina kao i važnost očuvanja i održivog upravljanja zaštićenim prirodnim područjima", saopštili su tim povodom iz Sekretarijata za uređenje prostora.

Osim zasađenih sadnica hrasta plutnjaka, nabavljeno je još oko 50 sadnica ukrasnog drveća i grmlja, koje će u narednom periodu biti zasađene na odgovarajućim lokacijama u parku. Sadnice je pored Opštine, donirala Turistička organizacija Tivat i hotel “Porto Palace”. Iz Sekretarijata su zahvalili donatorima i učesnicima u akciji, uz nadu da će tradicija biti nastavljena i ubuduće.

Bonus video: