Savez slijepih: Biračka mjesta u Budvi nepristupačna, bez parkinga, nisu dostupni šabloni za glasanje

Posmatrači obišli sva biračka mjesta u Budvi i utvrdili nepoštovanje preporuka Državne izborne komisije

6606 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Savez slijepih
Foto: Savez slijepih

Savez slijepih Crne Gore saopštio je da je njihovim posmatračima bilo onemogućeno nesmetano posmatranje svih biračkih mjesta (BM) u Budvi.

Iz Saveza su rekli da je njihovih sedam posmatrača nadgledalo sistematski pristupačnost biračkih mjesta u Budvi, gdje se danas održavaju lokalni izbori, i da su obišli svih 28 biračkih mjesta kako bi nadgledali sprovođenje izbornog procesa.

Oni su, objašnjavaju, vršili monitoring u pet kategorija i to: okolina biračkog mjesta (parking), prilaz biračkom mjestu, ulazni prostor u biračko mjesto, rad biračkog odbora, i uređenost prostorije biračkog mjesta u odnosu na fizičku pristupačnost i izborni materijal.

"Do 14:00 sati posmatrači Saveza slijepih posjetili su svih 28 biračkih mjesta. Svim posmatračima bilo je omogućeno nesmetano posmatranje. Vezano za okolinu biračkog mjesta, tek 13.79 odsto od posmatranih BM je u potpunosti pristupačno, odnosno parking se nalazi u neposrednoj blizini, označen je znakom pristupačnosti, adekvatnih je dimenzija i nema nepropisno parkiranih automobila koji blokiraju pristup osobama s invaliditetom", navodi se u saopštenju koje potpisuje direktor Saveza Goran Macanović.

Prilaz biračkim mjestima u potpunosti je pristupačan na 41.38 odsto od posmatranih biračkih mjesta što, kaže Macanović, znači da je ivičnjak, ukoliko postoji, niži od propisanih dva centimetra, te da ne postoje nikakve druge prepreke za pristup u vidu postavljenih betonskih stubića, žardinjera i sl.

"Ulazni prostor u biračka mjesta u potpunosti je pristupačan na 41.38 odsto od posmatranih BM što pokazuje da su lokacije ovih biračkih mjesta pažljivo odabrane, jer je ulaz ravan ili ima adekvatnu rampu. Isti je u potpunosti pristupačan za osobe s tjelesnim invaliditetom tek na 13.79 odsto od posmatranih biračkih mjesta. Ovo označava da su ulazna vrata dovoljno široka da kroz njih mogu proći korisnici/e invalidskih kolica, da su otvorena oba krila ukoliko postoje dvokrilna vrata, da prag ulaznih vrata, ukoliko postoji, nije viši od 2 cm, te da su hodnici minimalne širine 120 cm", rekao je Macanović.

Ističu da nijedno od 28 posmatranih BM nije u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da na BM nije dostupan šablon za glasanje koji je izrađen u tamnoj boji od čvršćeg, postojanog materijala sa prorezima gdje su brojevi izbornih lista, te da etison trake nisu pravilno postavljene.

"Vezano za glasanje osoba nižeg rasta i korisnika invalidskih kolica, 34.48% od posmatranih biračka mjesta bilo je u potpunosti pristupačno, što znači da je niža polica za glasanje bila pravilno postavljena, a da visina glasačke kutije nije prelazila propisanih 85 cm", kazao je Macanović.

Dodaje da do 14 časova Savez nije primio prijave osoba s invaliditetom o nepravilnostima.

"Podaci koje smo dobili danas ukazuju na nepoštovanje preporuka Državne izborne komisije, ali i Komisijinih pravila o određivanju i uređenju biračkih mjesta i mjera kojima se obezbjedjuje tajnost glasanja", zaključio je direktor Saveza.

Bonus video: