Praktična radionica o biciklizmu za nikšićke osnovce

Osnovci učili o pravilima ponašanja biciklista u saobraćaju, pravilnom održavanju bicikla, kako samostalno otkloniti neke kvarove, pravilima vožnje u noćnim uslovima

1092 pregleda 1 komentar(a)
Foto: DMEN
Foto: DMEN

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN), u saradnji sa nevladinim udruženjem „Putevima predaka“, realizovalo je praktičnu radionicu za osnovce o pravilima ponašanja biciklista u saobraćaju, pravilnom održavanju bicikla, kako samostalno otkloniti neke kvarove, pravilima vožnje u noćnim uslovima.

„Tokom radionice djeca su se upoznala sa vrstama bicikala za gradsku vožnju, takmičarskim modelima bicikala, MTB planinskim biciklima i ukazano im je na osnovne razlike između modela. Predstavljeni su im osnovni djelovi i princip rada bicikla, uloga lančanika, zupčanika, funkcija mjenjača. Dobili su savjete kao da pronađu razliku u veličinama točka i gumama za asfaltnu i makadamsku podlogu“, stoji u saopštenju DMEN-a.

Djeca su, kako su naveli u saopštenju, imala priliku da probaju takmičarska i MTB bicikla i sami uoče razlike, a kroz praktičan primjer su vidjeli kako se otklanjaju najčešći kvarovi i defetkti na biciklima koji se mogu pojaviti tokom vožnje.

„Interaktivno se razgovaralo o iskustvima i osnovnim prednostima vožnje bicikala za zdravlje i životnu sredinu. Veliku pomoć smo imali od kolega iz nevladine organizacije 'Putevima predaka', koji imaju višedecenijsko iskustvo u projektima koji se odnose na biciklizam“, istakli su iz DMEN-a.

Radionica je ralizovana u okviru projekta „Biciklo vozi, kvalitetu vazduha pomozi“, koji je finansijski podržan od Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Bonus video: