Ministarstvo zdravlja pokrenulo izradu studije izvodljivosti za Univerzitetski Klinički centar

Novi Univerzitetski Klinički centar će biti finansiran putem FASEP granta

2143 pregleda 2 komentar(a)
Foto: MZD
Foto: MZD

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su pokrenuli izradu Studije izvodljivosti za izgradnju Univerzitetskog Kliničkog centra, koji će biti finansiran putem FASEP granta (fonds d'études et d'aide au secteur privé).

Pojasnili su da je FASEP subvencija namijenjena studijama izvodljivosti i demonstrativnim projektima zelenih i inovativnih tehnologija, a projekat je odobren od strane Generalne direkcije trezora (DG Trésor) Francuske.

"Ova aktivnost dolazi nakon nedavne posjete ministra zdravlja dr Vojislava Šimuna Francuskoj, gdje je sa francuskim kolegom Frederikom Valetuom i predstavnicima eminentnih zdravstvenih ustanova u toj zemlji dogovorio mogućnosti i modele saradnje, među kojima je upravo bila izrada Studija izvodljivosti za Univerzitetski Klinički centar", navodi se u saopštenju.

šimun francuska
foto: MZD

Ciljevi Studije izvodljivosti, kako su kazali, sadržaće analizu trenutnih i budućih potreba za zdravstvenim uslugama, evaluaciju ekonomske isplativosti projekta, procjenu ekološkog uticaja i održivosti, kao i razvijanje inovativnih tehnoloških rješenja.

"Prije izrade Studije izvodljivosti, planirana je izrada Medicinskog Programa, koji će izraditi APHP – Assistance Publique - Hôpitaux de Paris, jedna od najeminentnijih zdravstvenih institucija u Evropi. Nacrt medicinskog programa za Univerzitetsku kliniku biće predstavljen Ministarstvu zdravlja krajem iduće nedelje, a ovaj dokument predstavlja osnovu za ovako važne projekte i izrađuje se u saradnji sa predstavnicima Kliničkog centra Crne Gore", dodaje se.

Rekli su da Ministarstvo zdravlja planira da projekat teče ubrzano, sa ciljem da studija izvodljivosti kao i ostala tehnička dokumentacija bude završena do kraja ljeta naredne godine. Poručili su da će novi Univerzitetski Klinički centar predstavljati savremenu ustanovu tercijarne zdravstvene zaštite, koja će odgovarati najvišim evropskim standardima.

"Ministarstvo zdravlja strateški razmatra svaki projekat i gradi zdravstvene ustanove u skladu sa potrebama našeg društva, težeći ka evropskom kvalitetu pružanja zdravstvenih usluga", zaključuje se.

Bonus video: