Milutinović: Ako je prethodna vlast odgovorna za ubistvo Jovanovića, tu je i odgovornost nadležnih koji sada vode državu

"Hrabra i slobodna Crna Gora otvorila je slavnu stranu svoje istorije u kojoj je Duško jedan od njenih najvećih sinova. Istrajavaćemo da se ovaj zločin rasvjetli i da se svi odgovorni izvedu pred lice pravde", rekao je glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Dan" Mladen Milutinović

36845 pregleda 6 komentar(a)
Spajić na mjestu gdje je 2004. ubijen Jovanović, Foto: Balša Rudović
Spajić na mjestu gdje je 2004. ubijen Jovanović, Foto: Balša Rudović
Ažurirano: 28.05.2024. 00:29h

Ako je prethodna vlast odgovorna za ubistvo Duška Jovanovića, tu je i odgovornost nadležnih koji sada vode državu, saopštio je večeras glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Dan" Mladen Milutinović.

Na mjestu gdje je prije 20 godina ubijen osnivač i nekadašnji glavni i odgovorni urednik "Dana" Duško Jovanović večeras je obilježena godišnjica njegovog ubistva.

"Mnoge najave i obećanja moraju biti brzo i hitno realizovana, ne bi li konačno počela da se otvara ta mračna knjiga ovog nerasvijetljenog zločina. To obavezuje da se brzo djeluje, da se za smiraj Duškove duše više ne okupljamo ovdje na ovom mjestu. Hrabra i slobodna Crna Gora otvorila je slavnu stranu svoje istorije u kojoj je Duško jedan od njenih najvećih sinova. Istrajavaćemo da se ovaj zločin rasvijetli i da se svi odgovorni izvedu pred lice pravde", rekao je Milutinović na obilježavanju godišnjice Jovanovićevog ubistva.

On je dodao da je od smjene vlasti prošlo četiri godine, a nije urađeno ništa.

"Da se nekim slučajem, ne daj Bože, nekom od njih nešto tako dogodilo siguran sam da bi Duško Jovanović u roku od 24 sata stavio na sto imena, a zločince u zatvor", kazao je Milutinović.

Obilježavanju godišnjice ubistva Jovanovića ispred redakcije "Dana" u Podgorici prisustvovao je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Na događaju je bio i potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

Prisutni su bili i generalni direktor Radio televizije Crne Gore (RTCG) Boris Raonić, direktor Radio televizije (RTV) Nikšić Nikola Marković, izvršni direktor Gradske TV Vladimir Otašević, vršilac dužnosti (v.d.) pomoćnika glavnog i odgovornog urednika "Dana" Mili Prelević.

Policija je zatvorila dio Ulice 13. jula od kružnog toka do raskrsnice koja vodi ka mostu Milenijum.

Policija
foto: Balša Rudović

Jovanović je ubijen 27. maja 2004. godine, nakon što je izašao iz redakcije, a istražitelji do danas nijesu otkrili ko je ispalio smrtonosne hice.

Dvije decenije tužilaštvo i policija nesposobni su ili neće da otkriju ko je naredio ubicama da povuku oroz i ispale hice u Jovanovića, kao i ko je iz automata pucao u glavnog i odgovornog urednika "Dana".

Od ubistva Jovanovića u Crnoj Gori promijenilo se nekoliko vrhovnih državnih tužilaca, osam vlada i ministara policije, ali uprkos tome još se ne zna ko je naredio, organizovao i izvršio taj zločin.

Za učešće u ubistvu, za sada, osuđen je jedino Podgoričanin Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu 2017. potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora.

Bonus video: