Osma donacija Olimpijske mreže OŠ ”Marko Miljanov” u Bijelom Polju

Prije velikog krosa ”JEDAN mijenja svijet” na sjeveru Crne Gore

22977 pregleda 41 reakcija 0 komentar(a)
Foto: One
Foto: One

Sa osmom donacijom sportske opreme, ovoga puta na sjeveru naše države, nastavljena je inicijativa ”JEDAN mijenja svjet”. Crnogorski olimpijski komitet, kompanije One i Sport Vision, uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, prije velikog krosa koji će biti organizovan na Ćemovskom polju, održali su još jedan olimpijski čas, u OŠ ”Marko Miljanov” u Bijelom Polju. Poruka koju Olimpijska mreža nosi širom Crne Gore uvijek je ista. Fizičko vaspitanje je jako važno u školskom sistemu, a njegovi nosioci su nastavnici koji predaju ovaj predmet.

One
foto: One

„Fizičko vaspitanje predstavlja jedan od navažnijih predmeta u našem obrazovanju. Na tom času nastojimo da djeci prenesemo značaj zdravog života, utičemo na njihov pravilan rast i razvoj i dajemo im priliku da osjete svaki sport i pronađu onaj koji im najviše odgovara. Takmičarski duh, odgovornost, timska igra i izgrađivanje karaktera samo su neki od benefita. Izuzetno je zadovoljstvo imati takav uticaj na djecu. Uostalom, 99 % djece najviše voli baš naš predmet“, istakao je Irfan Mekić, nastavnik fizičkog vaspitanja u OŠ „Marko Miljanov“.

Irfan Mekić, nastavnik fizičkog vaspitanja
Irfan Mekić, nastavnik fizičkog vaspitanja foto: One

Njegov kolega Damir Delić dodaje da je u modernom vremenu važno da djeca nauče da redovna fizička aktivnost pomaže u održavanju zdrave težine, smanjuje rizik od hroničnih bolesti poput dijabetesa i hipertenzije, poboljšavajući snagu, fleksibilnost, koordinaciju, ali i raspoloženje.

Damir Delić, nastavnik fizičkog vaspitanja
Damir Delić, nastavnik fizičkog vaspitanjafoto: One

„Tokom vježbanja tijelo oslobađa endorfine, hormone sreće. Učešće u sportskim aktivnostima omogućava upoznavanje novih ljudi i razvijanje timskog duha, što pomaže u izgradnji socijalnih vještina, samopouzdanja i osjećaja pripadnosti. Sport zahtijeva posvećenost i samodisciplinu, što može biti važno i u drugim apsektima života, poput obrazovanja i karijere. Svi benefiti koje donosi sport, sveukupno podrazumijevaju bolji kvalitet života“, poručio je Delić.

Tatjana Damjanović, direktorica škole
Tatjana Damjanović, direktorica školefoto: One

U projektu ”JEDAN mijenja svijet”, svi su saglasni da u razvoju zdravih pojedinaca veliku ulogu igra razvoj tjelesnih sposobnosti u najranijem dobu. Direktorica bjelopoljske škole Tatjana Damjanović ističe da uz sport, tu ulogu ima i igra koje u školskim planovima mora biti više.

One
foto: One

”Fizičko vaspitanje kao nastavni predmet u našem školskom sistemu ima tradiciju. Ipak, ovaj predmet, zbog evidentnog pada fizičke aktivnosti kod djece i adolescenata bi trebalo da mijenja ciljeve, strukturu i sadržaj. Kao podsticaj potrebno je osmisliti i druge oblike fizičkog razvoja djece kroz uvođenje aktivnosti van škole, koje podrazumijevaju čisto prirodno okruženje poput planinarenja i izviđačkih poduhvata”, rekla je Damjanović.

One
foto: One
One
foto: One

Za kraj školske godine i društveno-odgovornog projekta „JEDAN mijenja svijet“, kompanija One , u sardanji sa partnerima, najavljuje veliki kros.

Ljudmila Popović kavaja, kompanija One
Ljudmila Popović kavaja, kompanija Onefoto: One

„Kros predstavlja jedno od najljepših sjećanja mnogih generacija, baš zato što ujedinjuje jedinstveni osjećaj koji donosi trčanje sa poletom i snagom zajedništva. Čini se da je danas ova aktivnost nepravedno zapostavljena, a nama kao Olimpijskoj mreži od početka saradnje sa Crnogorskim olimpijskim komitetom bila je želja da kros ponovo bude dio odrastanja naših mališana. U to ime, u ponedjeljak 3. juna, „JEDAN mijenja svijet“ završavamo upravo na taj način. Okupićemo učenike svih osam osnovnih škola koje su bile dio inicijative, njihove nastavnike i nastavnice fizičkog vaspitanja, crnogorske sportiste i olimpijce, baš kao i predstavnike kompanija i institucija koje učestvuju u ovoj fazi projekta. Ne sumnjam da će ovaj događaj na Ćemovskom polju na najbolji način zaokružiti našu društveno-odgovornu priču, označiti najljepši kraj školske godine, te u krajnjem - postati ono vrijedno sjećanje za cijeli život“, poručila je Ljudmila Popović Kavaja, direktorka pravnih, regulatornih i korporativnih poslova u kompaniji One.