Novi slučaj, iz Euromosta tvrde: Franca boji Lim u crveno

"Na snimcima se vide ogromne količine krvi ili crvene tečnosti koja se ispušta u Lim. Pola sata... ispušta se krv ili crvena tečnost", kazao je Hasanović na snimku objavljenom na FB stranici NVO “Euromost”
200 pregleda 3 komentar(a)
Lim, krv, Foto: Euromost
Lim, krv, Foto: Euromost
Ažurirano: 26.07.2017. 06:58h

Iz Nevladine organizacije “Euromost” tvrde da je kompanija “Mesopromet Franca” odgovorna za ispuštanje u Lim crvene tečnosti, za koju sumnjaju da je krv.

Te tvrdnje potkrijepili su snimkom na kojem se navodno vidi da crvena tečnost otiče u Lim iz pogona firme “Mesopromet Franca”.

Portparolka Milica Kočović saopštila je juče da je “Mesopromet Franca” ozbiljna kompanija i da ne bi dozvolila uništavanje okoline, prvenstveno rijeke Lim, i da nisu zagađivači. Najavili su da će zaštiti ugled kompanije svim pravnim sredstvima jer je postalo očito da se nisu slučajno našli na „nečijem tapetu” kao isključivi krivac, iako, kako tvrde, sve kanalizacione cijevi, posebno privrednih subjekata, završavaju u koritu rijeke Lim.

Ribočuvar iz Sportsko-ribolovnog društva "Sinjavac" Mehmed Hasanović tvrdi da crvena tečnost potiče iz firme “Mesopromet Franca”.

"Na snimcima se vide ogromne količine krvi ili crvene tečnosti koja se ispušta u Lim. Pola sata... ispušta se krv ili crvena tečnost", kazao je Hasanović na snimku objavljenom na FB stranici NVO “Euromost”.

Navode da su obavijestili inspektora za vode Dragana Šekularca, koji im je kazao da to nije u njegovoj već nadležnosti Veterinarske inspekcije.

On je ponovio da je zbog ranijeg ispuštanja crvene tečnosti podnio krivičnu prijavu protiv NN lica, o čemu su “Vijesti” pisale prošle sedmice.

Kočovićeva tvrdi da kompanija za 27 godina poslovanja nikada nije izazvala nijedan ekološki incident, već da od prvog dana preduzimaju mjere za zaštitu i unapređenje životne sredine.

"Konstantno ulažemo u očuvanje i zaštitu Lima i okoline. Dokaz za to je i činjenica da više od deset godina posjedujemo sistem za prečišćavanje otpadnih voda".

Sistem za prečišćavanje uvijek radi

Direktorica proizvodnje u kompanijI “Mesopromet Franca” Alma Štulić tvrdi da postoji sistem za skupljanje i prečišćavanje otpadnih tehnoloških voda koji je uvijek u funkciji.

“Na ovaj način su u značajnoj mjeri redukovani parametri zagađenja prisutni u otpadnoj vodi, a naročito organsko opterećenje”, kazala je Štulićeva.

Nakon što se Lim u dva navrata zacrvenio prošle sedmice iz kompanije su ranije tvrdili da rade po standardima Evropske unije i da ne postoji mogućnost da otpadne vode iz njihovih pogona završe u rijeci.

Bonus video: