Ministarstvo nauke: Podrška Albanije za osnivanje Međunarodnog naučnog instituta

U saopštenju se kaže da će grupa međunarodnih eksperata i eminentnih stručnjaka iz ove oblasti uraditi tehničku specifikaciju za obje projektne opcije do kraja oktobra
0 komentar(a)
Sanja Damjanović, Milena Harito, Foto: Ministarstvo nauke
Sanja Damjanović, Milena Harito, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 25.07.2017. 16:43h

Ministarstvo inovacija i javne uprave Albanije podržava osnivanje Međunarodnog naučnog instituta za razvoj održivih tehnologija na prostoru Jugoistočne Evrope, saopštila je resorna ministarka Milena Harito, i ocijenila da će taj projekat uticati na podizanje kvaliteta istraživanja i kapaciteta u regionu.

Crnogorska Ministarka nauke Sanja Damjanović boravila je danas u zvaničnoj posjeti Ministarstvu inovacija i javne uprave Albanije, tokom koje se susrela sa Harito i njenim užim timom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, cilj posjete bio je predstavljanje Inicijative za osnivanje Međunarodnog naučnog instituta za razvoj održivih tehnologija na prostoru Jugoistočne Evrope, sa misijom "Nauka za mir".

Navodi se da je Harito iskazala punu podršku u daljoj realizaciji Inicijative, i rekla da joj je drago što njihova zemlja može da doprinese tom izvrsnom projektu, koji sigurno može znatno uticati na podizanje kvaliteta naučnih istraživanja i kapaciteta u cijelom regionu.

"Inicijativa će doprinijeti ekonomskom razvoju, poboljšanju životnog standarda, smanjenju nezaposlenosti i odliva mladih stručnjaka iz regiona, a što su trenutno jedni od najvećih izazova sa kojima se region suočava", ocijenjeno je tokom razgovora dvije ministarke.

Damjanović je, kako je saopšteno, predočila Harito da trenutno postoje dvije opcije idejnog naučnog koncepta instituta - “Synchrotron Light Source” koji je baziran na novoj tehnologiji, sa širokim spektrom istraživanja i primjenom u raznim granama industrije i “Hadronska kancer terapija i istraživanja u Biomedicini” (pomoću protona i težih jona) koja podrazumijeva korišćenje najsavremenije tehnologije u liječenju kancera.

U saopštenju se kaže da će grupa međunarodnih eksperata i eminentnih stručnjaka iz ove oblasti uraditi tehničku specifikaciju za obje projektne opcije do kraja oktobra.

Vlada Crne Gore je, kako se navodi, prva među zemljama regiona podržala Inicijativu za osnivanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope.

"Interesovanje za Inicijativu u prethodnom periodu iskazali su ministri nauka Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine", kaže se u saopštenju.

Profesor Hervig Šoper, nekadašnji generalni direktor CERN-a, glavni je inicijator osnivanja Međunarodnog instituta u Jugoistočnoj Evropi, a Inicijativa ima i podršku Ujedinjenih nacija, UNESCO-a, CERN-a, kao i komesara za nauku i inovacije u Evropskoj komisiji Karlosa Moedasa, sa kojim se Damjanović susrela u maju u Briselu.

Bonus video: