Svaki treći brak u Baru doživi krah: Inicijativa za otvaranje opštinske kancelarije za bračno savjetovanje

Nakon Podgorice, Bar je na drugom mjestu po broju rastava, statistika pokazuje samo ono što je formalno te da je broj brakova koji je u tom procesu ili nije formalizovan, još veći

56223 pregleda 65 reakcija 44 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Odbornici barske lokalne skupštine pokrenuće inicijativu za otvaranje kancelarije za bračno savjetovanje u tom gradu jer podaci pokazuju da se svaki treći brak u prošloj godini završio razvodom.

Kako je “Vijestima” kazala odbornica Demokrata Valentina Minić, koja je na prošlonedjeljnoj sjednici inicirala otvaranje kancelarije, biće oformljena radna grupa koja će Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu rada i socijalnog staranja uputiti ovaj zahtjev.

“Ono što je zaista alarmantno i šokantno bilo za mene je činjenica da sam izvještaju o radu predsjednika opštine i lokalnih službi za 2023. godinu pročitala da je u Baru sklopljeno 277 brakova od čega je 96 brakova razvedeno, odnosno 35 odsto, svaki treći brak”, kazala je Minić.

Prema njenim riječima, podaci Monstata pokazuju da je prosječna dob stupanja u brak kod žena 28 godina, a kod muškaraca 31 godina.

“Vrlo je simptomatično da je Bar sa četvrtog mjesta 2021. godine sada skočio na drugo mjesto po broju razvoda”, zaključila je.

Prema podacima Monstata, do skora sa ispred Bara bili, osim Podgorice, Nikšić i Bijelo Polje.

Ne samo da je ugrožen opstanak u Baru, ocijenila je Minić, već imaju problem sa prirodnim priraštajem, mladim preduzetnicima, sa motivacijom mladih, ali očigledno da kao opština imaju problem sa očuvanjem braka i porodice.

Centar za socijalni rad u Baru nema kancelariju za savjetovanje za bračne parove. Nema ga ni Dom zdravlja. Minić su u Centru za socijalni rad informisali da je stopa razvoda još veća jer statistika pokazuje samo ono što je formalno te da je broj brakova koji je u tom procesu ili nije formalizovan, još veći.

“Bolje srećno razveden nego u nesrećnom braku, ja iza toga apsolutno stojim, ali moramo nešto učiniti da barem probamo da spasimo porodice jer smo drugi grad, poslije Podgorice, po broju razvoda. Da sjednemo sa ministarkom rada i socijalnog staranja i ministrom zdravlja i zajedno riješimo problem, da se u Baru otvori kancelarija za bračno savjetovanje. Ako spasimo dva ili tri braka, mi smo uspjeli”, poručila je odbornica Demokrata.

Valentina Minić
Valentina Minićfoto: Demokratska Crne Gora

Nju su u Centru za socijalni rad informisali da u ovi slučajevima ne ispaštaju samo pojedinci već i djeca koja su često dio ove jednačine pa to rezultira velikim broje djece u domovima ili brojem djece koja prolaze kroz izazovne periode za odrastanje.

Ona je predložila da to bude inicijativa svih odbornika u Skupštini opštine Bar i pokušaj da se riješi ovaj problem.

Minić je “Vijestima” kazala da će ona predložiti da Opština Bar doprinese ovom procesu tako što će obezbijediti prostorije za ovu kancelariju a dodala je da je za to vidjela zainteresovanost kod lokalne uprave.

U Izvještaju o radu predsjednika opštine i organa i službi lokalne uprave za 2023. godinu, u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da je u okviru referata za vođenje registra vjenčanih i mjesnih kancelarija, u skladu sa Zakonom o matičnim registrima, Porodičnim zakonom i drugim propisima, koji se primjenjuju u postupku vođenja matičnog registra vjenčanih, sklopljeno 277 brakova, od toga 238 u matičnom području Bar, a 39 u mjesnim kancelarijama, sprovedeno je 96 presuda o razvodu braka, naknadni upisi 65, od toga 61 u Baru, a četiri u mjesnim kancelarijama.

Nikica Purlija iz DPS-a usaglasila se sa odbornicom Minić i kazala da podržava sve ono što je u cilju očuvanja porodice.

Purlija se bavi medijacijom u slučajevim razvoda pa je upoznata sa tematikom.

“Ono što je činjenica je da je Bar grad koji raste, koji se razvija i koji je posle poslednjeg popisa postao treći po broju stanovnika. Nije za čuditi se da po tim podacima prati sve druge stope, pa kad su u pitanju razvodi.

Nikica Purlija
Nikica Purlijafoto: DPS

Ona je ocijenila da porodice najviše pogađaju egzistencijalni problemi te da je to suštinsko pitanje pa je predložila da se napravi kalkulator koji će porodicama u Baru i Crnoj Gori objasniti kako finansijski jedna prosječna porodica sa prosječnim primanjima izađe na kraj sa svim troškovima.

Zaključila je da ovo nije problem koji se posebno ističe u Baru već u cijeloj zemlji.

Nenezić: Svaki mladoženja da zasadi maslinu

Šef lokalne skupštine Branislav Nenezić iz SD-a je je predložio da se vrati stara tradicija - nekada je u Baru mladoženja morao da posadi 100 stabala masline, pa misli da bi to sada moglo biti jedno stablo.

“Da nađemo lokalitete koji su u vlasništvu Opštine Bar, da uputimo javni poziv građanima koji imaju maslinjake, koji bi ustupili dio svog zemljišta, to bi sjutra bile njihove masline, da vratimo tradiciju, ne stotoinu ali jedna maslina bi bila lijepa tradicija”, poručio je on

Branislav Nenezić
Branislav Nenezićfoto: SO Bar

Biće rebalans budžeta, ocijenio je on, pa se može napraviti procjena koliko će brakova biti sklopljeno pa da se u skladu sa tim opredijele sredstva za ovu namjenu.

Broj razvoda raste svuda u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je, prema podacima Monstata, u 2023. godini sklopljen 3 474 zakonski brak, a broj pravosnažno razvedenih brakova je 775. Broj sklopljenih brakova u 2023. godini, veći je za 5,6 odsto u odnosu na 2022. godinu. Statistika brakova u 2023. godini bilježi porast broja razvedenih brakova za 12,3 odsto u odnosu na 2022. godini. Od ukupnog broja razvedenih brakova 4,3 odsto brakova razvedeno je u prvoj godini braka, 38,6 odsto trajalo je od jedne do devet godina, u periodu od 10-19 godina trajanja braka razvedeno je 30,5 odsto, a 26,7 odsto brakova je razvedeno nakon 20 i više godina braka.

Prosjek godina starosti prilikom razvoda braka za žene je 40 godina, a za muškarce 44 godine.

Bonus video: