Opozicija o podizanju spomenika: Razlike u prvi plan, pod tepih problemi

Odbornica DF-a Branka Bošnjak je ocijenila da je podizanje spomenika vojvodi Mirku samo produbljivanje podjela
57 pregleda 3 komentar(a)
spomenik Mirku Petroviću, Foto: Zoran Petrović
spomenik Mirku Petroviću, Foto: Zoran Petrović
Ažurirano: 25.07.2017. 14:48h

Odbornik u Skupštini glavnog grada Luka Rakčević (URA) ocijenio je povodom postavljanja spomenika vojvodi Mirku Petroviću, da odbornici vladajućeg DPS-a koriste svaku priliku da, otvaranjem i potenciranjem identitetskih tema, pod plaštom „zaštite kulture“, polarizuju političku scenu kako bi tim simboličkim temama potisli one realne, koje najbolje oslikavaju kvalitet njihove vladavine.

Postavljanje spomenika počelo je u subotu na Trgu nezavisnosti.

Rakčević je istakao da o tome koliko zapravo podgorički DPS vodi računa o kulturi, govori to što arheološko nalazište Duklja godinama tavori kao divlja deponija i izvor građevinskog materijala, što su turski zatvor Jusovača i tvrđave Depedogen i Lesendro zapuštene ruine, a Medun potpuno neafirmisan.

Tabački most je, kako je kazao, proširen i trajno uništen od novca građana, kako bi povlašćeni investitori mogli graditi zgrade na toj atraktivnoj lokaciji.

“Kino „Kultura“ je srušen zarad parkinga, hotel „Crna Gora“ zarad uvijek gladnog kapitala, knjižara „Kultura“ zbog otvaranja butika, dok se nelegalnom izgradnjom solitera obesmislio i hotel „Podgorica“, kao remek djelo proslavljene arhitektice Svetlane Kane Radević. Zbog svega toga je, od ukupnog broja turističkih noćenja u Crnoj Gori (11.250.005), u Podgorici - kao “turističkom centru” - ostvareno svega 117.191, odnosno čitavih 1.04 odsto“, rekao je Rakčević.

On je kazao da bi predstavnici lokalne vlasti lako pronašli potreban novac za neuporedivo bolju valorizaciju svih navedenih kulturnih dobara da im je zaista stalo do kulture, a ne do vraćanja fokusa na etno-nacionalnu logiku identiteta.

“Ali, prioriteti ove vlasti se odnose na puko preživljavanje i kontrolisanje opravdanog socijalnog nezadovoljstva, bez bilo kakve vizije ili čak dobre namjere...“, ukazao je Rakčević.

Odbornica DF-a Branka Bošnjak je ocijenila da je podizanje spomenika vojvodi Mirku samo produbljivanje podjela i prst u oko onima čiji su preci stradali u pohari Kuča.

“Znamo da se ime vojvode Mirka vezuje za ovu nečasnu i kukavičku akciju u kojoj je nejač stradala. Nije bilo nikakve potrebe da se baš tu, nadomak Kuča postavlja spomenik vojvodi Mirku. Cijeneći njegove zasluge u bitkama, ne bi bilo sporno da su mu na Grahovcu podigli spomenik. Ovako će spomenik izazvati nove podjele koje nekome očigledno odgovaraju”, kazala je Bošnjak.

Vojvoda na glavnom trgu, kralj u parku

Bošnjak je kazala da je apsurdno da se spomenik kralju nalazi u parku, a vojvodi na glavnom gradskom trgu.

“Sličan slučaj nigdje nećete naći. Ali to govori o nezrelosti naše zemlje i neznanju onih koji predlažu ovakve projekte”, istakla je odbornica Branka Bošnjak.

Bonus video: