Beogradski biznismen preuzeo Marovićev plac

Britanska ofšor kompanija “Luss Investments LP”, koja je osnivač istoimene firme u Beogradu u vlasništvu Zorana Mitrovića, novi je vlasnik atraktivnog zemljišta na samoj pjeni od mora

34314 pregleda 258 reakcija 22 komentar(a)
Bivši plac Svetozara Marovića, Foto: Vuk Lajović
Bivši plac Svetozara Marovića, Foto: Vuk Lajović

Atraktivan plac od 1.700 kvadrata na samoj pjeni od mora uz bečićko šetalište između Svetog Tome i hotela “Splendid”, koji se do prije mjesec u katastarskoj evidenciji vodio na firmu “Fifth Avenue Investments Limited”, iza koje stoje Beograđanka Olivera Ilinčić i odbjegli šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović, preuzela je britanska ofšor kompanija “Luss investments LP”.

To piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Ta britanska kompanija je osnivač istoimene firme u Beogradu koja je u vlasništvu tamošnjeg biznismena Zorana Mitrovića, koji je upisan kao izvršni direktor.

“Luss Investments LP” je i većinski vlasnik firme Zavod za izgradnju Budve koja u svome vlasništvu ima jednospratnu zgradu pored zgrade Opštine Budva u kojoj su kancelarije brojnih firmi. Nekada ta firma je bila ključna za donošenje planskih dokumenata u Budvi, ali je potom privatizovana.

Mitrović se već više godina unazad pominje da je preuzeo imovinu “Fifth Avenue Investments”, firme čije je sjedište takođe u Londonu. “Fifth Avenue Investments”, osim placa kod Svetog Tome, ima i parcelu stotinjak metara udaljenu, takođe uz samo šetalište kod nekadašnjeg hotela “Naftagas” od dvije i po hiljade kvadrata.

Mitrovićevo ime poznato je u svijetu biznisa u Srbiji, jer je on jedan od osnivača nekada uspješne kompanije “Victoria Group”. Nakon što je zapala u finansijske probleme, 2018. je preuzima firma “MK grupa” srpskog milionera Miodraga Kostića.

Promjena u katastarskoj evidenciji dogodila se nakon što je početkom godine “Fifth Avenue Investments”, poslije decenije izmirila poresku obavezu prema Opštini Budva. Navodno je izmireno 250 hiljada eura na ime poreza na nepokretnost, ali “Vijestima” nikada nije iz Opštine odgovoreno da li su plaćene i kamate, te da li je kompaniji povezanoj sa Marovićem oprošten i dio dugovanja na ima zastare.

Nakon što je Opština ekspresno zatražila od budvanskog katastra da se izbrišu hipoteke sa dvije parcele u Bečićima, koje su oslobođene tereta, deblokirana je i jednospratna poslovna zgrada od 700 kvadrata u centru naselja Sveti Stefan, u kojoj je nekada bio restoran “Golubinj”, a koji je takođe bio pod “šapom” lokalne uprave.

Kompanija Marovića i njegove savjetnice dok je bio na čelu državne zajednice, još prije tri godine je podnijela Opštini Budva, odnosno tadašnjem glavnom gradskom arhitekti, zahtjev za davanje saglasnosti na idejna rješenja gradnje kula na parcelama u Bečićima na pjeni od mora.

Tadašnji glavni gradski arhitekta Vladan Stevović odbio je da da zeleno svjetlo da se grade na placu kod Svetog Tome dvije kule od po 10 i 12 spratova, kao i na parceli kod “Naftagasa” hotela sa pet zvjezdica koji bi imao garažu, prizemlje i deset spratova, sa 142 smještajne jedinice.

Time su novom vlasniku “Luss Investments LP” sada parcele potpuno očišćene tereta, ali i otvoren put da izmjenama idejnih rješenja ponovo pokrene postupke dobijanja saglanosti za gradnju turističkih objekata na atraktivnim lokacijama uz samo more.

Parcela je takođe “očišćena” i od blokade koju je stavilo Specijalno državno tužilaštvo, odnosno izbrisane su privremene mjere koje je Viši sud stavio još 2018, a potom i onu u novembru prošle godine.

To je učinjeno nakon što je Apelacioni sud odbacio kao neosnovanu žalbu Specijalnog državnog tužilaštva protiv rješenja Višeg suda koje je oslobodilo optužbi Oliveru Ilinčić da je kao dio krimi-grupe Marovića izvršila milionsku malverzaciju.

Bonus video: