Glavni grad: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma 2021. ustupilo podatke građana portalu GIS

"Kako Glavni grad nema nikakav ugovor sa pomenutom kompanijom, niti smo na bilo koji način učestvovali u razmjeni podataka između njih i Ministarstva, molimo da im se obratite za dodatna pojašnjenja, a kako bi se javnost na pravi način informisala"

7815 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Glavni grad nije ustupio podatke i nije je vlasnik spornog GIS portala, niti ima nadležnosti nad njegovim upravljanjem, saopšteno je iz Glavnog grada Podgorica.

Iz Glavnog grada su naveli da su od kompanije "GIS Solutions" dobili odgovor da je ta firma podatke građana dobila tokom 2021. godine od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

"Sporni podaci o planskoj dokumentaciji u sklopu kojih su i lični podaci nisu ustupljeni od strane Glavnog grada niti ih Glavni grad ima u svom posjedu u obliku u kojem su oni prikazani. Takođe, podaci nisu distribuirani putem web prezentacije Glavnog grada što u potpunosti demantuje navode odbornika DPS-a Stefana Ćulafića te vjerujemo da će u nekom od narednih obraćanja provjeriti činjenice prije iznošenja neistina i uzbunjivanja javnosti", piše u saopštenju.

"Kako Glavni grad nema nikakav ugovor sa pomenutom kompanijom, niti smo na bilo koji način učestvovali u razmjeni podataka između njih i Ministarstva, molimo da im se obratite za dodatna pojašnjenja, a kako bi se javnost na pravi način informisala", dodaje se.

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u podgoričkom parlamentu Stefan Ćulafić kazao je ranije danas da se jednostavnom pretragom na portalu Geografskog informacionog sistema (GIS) Podgorica dolazi do ličnih podataka građana glavnog grada poput jedinstvenog matičnog broja i slično.

Bonus video: