Šimun obišao ZTKCG: "Dolazak transfuziomobila može se očekivati u narednim mjesecima"

"Tokom posjete, ministar je sa direktorkom Zavoda dr Tamarom Šćepanović razgovarao o trenutnom radu ustanove, kao i o budućim planovima i projektima", piše u saopštenju

4947 pregleda 3 komentar(a)
Detalj tokom posjete Šimuna, Foto: ZTKCG
Detalj tokom posjete Šimuna, Foto: ZTKCG

Tokom obilaska ministra zdravlja Vojislava Šimuna Zavodu za transfuziju krvi Crne Gore (ZTKCG), razgovarano je o postupku nabavke "transfuziomobila", mobilne jedinice za prikupljanje krvi, koja će omogućiti lakši pristup davaocima krvi, saopšteno je iz ZTKCG.

"Sagovornici su konstatovali da je postupak nabavke u finalnoj fazi te da se, ukoliko sve bude prema planu, dolazak vozila može očekivati u narednim mjesecima. To će umnogome uticati na dodatno približavanje davalaštva krvi građanima, jer će vozilo biti dostupno na mjestima u kojima davaoci nemaju priliku da doniraju krvi", ističe se u saopštenju.

Vojislav Šimun
foto: ZTKCG

Iz ZTKCG je saopšteno da je Šimun sa saradnicima obišao prostorije te institucije.

"Tokom posjete, ministar je sa direktorkom Zavoda dr Tamarom Šćepanović razgovarao o trenutnom radu ustanove, kao i o budućim planovima i projektima. Ministar je najprije obišao centralno nacionalno skladište krvnih komponenti i upoznao se sa trenutnim zalihama, kao i načinom skladištenja i kontinuiranog transporta do svih organizacionih djelova Zavoda. Služba za kolekciju krvi predstavljala je poseban akcenat posjete, jer je riječ o službi u kojoj se odvija davalaštvo ove dragocjene tečnosti. Ministar Šimun je imao priliku da obiđe prostorije u kojima borave davaoci krvi i u direktnom razgovoru sa njima otkrije njihova iskustva", piše u saopštenju ZTKCG.

U saopštenju piše i da je Šimun "obišao i novootvorene ambulante za prikupljanje matičnih ćelija hematopoeze, koje su opremljene najsavremenijim aparatima za tu medicinsku proceduru".

"Tokom posjete je konstatovano da Ministarstvo zdravlja ostaje posvećeno podršci Zavodu za transfuziju krvi Crne Gore u svim naporima za unapređenje kapaciteta i usluga", zaključuje se u saopštenju ZTKCG.

Bonus video: