Tivat formirao Opštinski tim za zaštitu i spašavanje i djelovanje u vanrednim situacijama

Barbić je istakao da je Uprava carina SZS-u Tivat poklonila dron vrijedan oko 2.000 eura pa će ta služba biti prva u Crnoj Gori koja će imati mogućnost samostalnog izviđanja stanja na požarištu iz vazduha
80 pregleda 2 komentar(a)
Tim za zaštitu i spasavanje Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković
Tim za zaštitu i spasavanje Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.07.2017. 09:09h

Opština Tivat postala je prvi grad u Crnoj Gori koji je formirao Opštinski tim za zaštitu i spašavanje i djelovanje u vanrednim situacijama.

Konstitutivni sastanak 19-članog tima kojim predsjedava gradonačelnica Snežana Matijević okupio je predstavnike lokalne uprave, Opštinske Službe zaštite i spašavanja, Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Krtoli" iz Radovića, Službe zaštite spašavanja Aerodroma Tivat, regionalnog centra Direktorata za vanredne situacije u Herceg Novom, tivatske policije, zdravstvenih ustanova, Crvenog krsta, više opštinskih službi i preduzeća, kao i par građevinskih firmi na čiju se opertivu računa u vanrednim situacijama.

Komandir SZS Tivat Zoran Barbić članove Tima upoznao je sa zakonskim obavezama i zadacima tog tijela, a formiran je i poseban Krizni štab koga će, u slučaju vanrednih suituacija činiti gradonačenica, potpredsjednici Opštine Dejan Maslovar, Siniša Kusovac i Ilija Janović, komandir Barbić i prvi čovjek tivatske policije Mićo Radović.

"Na požarnu stihiju koja je proteklih dana pogodila našu opštinu i okruženje reagovali smo i na najbolji mogući način odgovorili kao Opština i sve lokalne službe. Nijedan požar nije izbio na našoj teritoriji, već je na nju došao sa teritorija susjednih opština, ali smo pokazali da znamo i moženo da odgovorimo izazovima. Međunarodna pomoć jeste došla, ali je stigla kasno u odnosu na najpovoljniji trenutak kada je trebalo reagovati i jedva smo je dobili", kazao je Barbić zahvaljujući se svima koji su proteklih dana pomagali SZS i DVD Krtoli u savladavanju požara kakvi se ne pamte u Tivtu.

On je kazo da je Vlada "jedva prihvatila" da u spisak vatrogasaca koje će novčano nagraditi, uđe i 30 pripadnika DVD Krtoli na čemu su insistirali profesionalni tivatski vatrogasci i podvukao da će do sledećeg sastanka novoformiranog opštinskog Tima, biti napravljen detaljan spisak opreme i potencijala sa kojima se raspolaže u Tivtu za suočavanje sa požarima, poplavama, zemljotresima i svim ostalim sličnim hazardima.

Dodao je da ta Opština ima Plan zaštite i spašavanja iz 2011. koji treba ažurirati i naglasio da je prioritet obnova u nedavnim požarima uništene ili oštećene vatrogasne opreme.

Barbić je istakao da je Uprava carina SZS-u Tivat ovih dana poklonila dron vrijedan oko 2.000 eura pa će ta služba biti prva u Crnoj Gori koja će imati mogućnost samostalnog izviđanja stanja na požarištu iz vazduha.

Potpredsjednik Opštine Dejana Malsovar kazao da je u reagovanju na vanredne sitiacije "kao što ste vidjeli, akcenat nekako prebačen na lokalnu upravu i mi ćemo na to znati odgivoriti".

"Imali smo proteklih dana međunarodnu pomoć i obećanja sa svih strana, ali ona nije dobijena odmah i u trenutku kada je trebalo reagovati", istakao je Maslovar dok je gradonačelnica Matijević podvukla da će se opštinski Tim za zaštitu i spašavanje redovno sastajati i preduzimati preventivne mjere da grad bude što spremniji za bilo koju vrstu vanrednih situacija.

Lidija Petrone iz hercegnovskog odsjeka Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore kazala je da je "međunarodna pomoć za gašenje požara u Boki tražena i dobijena po proceduri" i da će uskoro iz Švajcarske stići najnepophodnija pomoć u nedostajućoj vatrogasnoj opremi koja će prvenstveno bitu usmjerena za SZS tri bokelsjka grada i DVD u Krtolima i Perastu.

Bonus video: