Stiže toplotni talas: Kako da razlikujete sunčanicu od toplotnog udara

Najbolje bi bilo da izbjegavate boravak na otvorenom u periodu od 9 do 17 časova. Ako ipak morate na sunce, pijte dosta tečnosti, nosite laganu odjeću i obavezno zaštitite glavu

5208 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Anastasija Orlandić
Ilustracija, Foto: Anastasija Orlandić

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore najavljuje visoke temperature narednih dana - od 38 do 40 stepeni Celzijusa kao najviše dnevne.

Narednih dana se očekuje sunčano i veoma toplo vrijeme a u svakodnevnom porastu će biti kako jutarnje tako i dnevne temperature, saopšteno je iz Meteo centra Televizije "Vijesti".

U tom periodu preovlađivaće slab, rijeđe umjeren vjetar promjenjivog smjera.

Nalazimo se na početku perioda koji će obIjeležiti priliv veoma toplog vazduha sa sjevera Afrike ka našem području, navodi N1.

Visoke temperature vazduha sa sobom nose i dehidraciju, ali nažalost i drugi niz opasnosti po zdravlje.

Sunčanica

Kada pričamo o sunčanici, govorimo o vrsti toplotnog udara.

Simptomi su glavobolja, zujanje u ušima, slabost, mučnina i povraćanje, vrtoglavica, crvenilo. Ako je riječ o težem obliku može da dođe do omamljenosti i padanja u nesvijest. Takođe može da se javi plitko disanje i ubrzan rad srca, a u najtežim slučajevima pacijent može da bude i životno ugrožen.

Kako da pomognete osobi sa sunčanicom?

Osobu kojoj je pozlilo obavezno prvo premjestite u rashlađenu prostoriju ili najbliži hlad, oslobodite je suvišne odjeće, stavite joj obloge na glavu i dajte joj da pije vodu.

Toplotni udar

Gubitak kontrole tijela nad temperaturom izazvan visokim temperaturama je toplotni udar. U ovom stanju temperatura tijela može da poraste za samo 10 minuta na 40,5 stepeni Celzijusa ili više, a puls se jako ubrzava. Ako se ne prepozna na vrijeme, toplotni udar može da bude opasan po život.

Simptomi toplotnog udara su crvena i topla koža koja se ne znoji, jaka glavobolja, vrtoglavica, visoka temperatura, nesvjestica i gubitak svijesti.

Ako je neko doživio toplotni udar odmah ga prenesite u hlad, postavite u ležeći položaj, a ako je u nesvijesti, postavite ga obavezno na bok, podignite noge iznad nivoa glave i polivajte osobu vodom. Kontrolišite temperaturu i pozovite hitnu pomoć.

Preventiva

Najbolje bi bilo da izbjegavate boravak na otvorenom u periodu od 9 do 17 časova. Ako ipak morate na sunce, pijte dosta tečnosti, nosite laganu odjeću i obavezno zaštitite glavu, piše Danas.rs.

Bonus video: