Poslanici dolazak na posao naplatili 131.047 eura

Prava na dnevnice i putne troškove za dolazak na sjednice Skupštine i odbora od novembra do aprila koristilo je 66 poslanika, uključujući i pojedine koji žive u Podgorici. Radi se o neprihvatljivoj pacifikaciji unutar poslaničkih redova, mogli bismo reći da se gradi neprincipijelno jedinstvo u korist privilegija, kazala je “Vijestima” Marija Popović Kalezić iz CEGAS-a

64879 pregleda 60 reakcija 32 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Skupštine, Foto: BORIS PEJOVIC
Sa jedne od sjednica Skupštine, Foto: BORIS PEJOVIC

Dolazak 66 poslanika na zasjedanja i sjednice radnih tijela Skupštine Crne Gore od novembra do 24. aprila građane je koštao 131.047.52 eura.

Poslanicima koji ne žive u Podgorici isplaćivane su dnevnice za dolazak na posao i putni troškovi, dok su oni koji žive u glavnom gradu koristili pravo na refundaciju dijela troškova za korišćenje privatnog automobila.

Prema podacima koje je Skupština dostavila na zahtjev “Vijesti”, od 81 poslanika, njih 75 tu funkciju obnaša profesionalno, što znači da im je to trenutno jedino i primarno zanimanje. Prava na dnevnice i putne troškove od novembra do aprila koristilo je 66 poslanika.

Komentarišući ove cifre, izvršna direktorica Centra za građanske slobode (CEGAS) Marija Popović Kalezić kazala je da se radi o “neprihvatljivoj pacifikaciji unutar poslaničkih redova, mogli bismo reći da se gradi neprincipijelno jedinstvo u korist privilegija”.

“To je loša poruka koja ne doprinosi uspostavljanju tako potrebnog sistema odgovornosti prema državnim resursima”, ocijenila je Popović Kalezić.

Ko odakle dolazi i koliko naplaćuje

Prema podacima koji su na zahtjev redakcije dostavljeni iz parlamenta, poslanik Vladislav Bojović (DNP) je iskoristio prava na dnevnice i troškove puta u iznosu od 5.990 eura za šest mjeseci, a njegova koleginica Simonida Kordić (NSD) 5.033. Bojović dolazi Pljevalja, a Kordić iz Herceg Novog.

Mirsad Nurković , poslanik BS, dolazio je iz Rožaja, a po tom osnovu isplaćeno mu je 4.296 eura, dok je Vasu Obradoviću iz Bijelog Polja (NSD) isplaćeno 4.334. Jeleni Božović (NSD) priznata su prava u iznosu od 4.186 eura za pola godine, a ona dolazi iz Berana, dok je njena koleginica Kenana Strujić-Harbić (BS) po istom osnovu za šest mjeseci naplatila 4.376. Njenom partijskom kolegi Damiru Gutiću iz Plava isplaćeno 4.284 eura. Dražen Petrić iz PES-a na posao dolazi iz Bijelog Polja, pa mu je isplaćeno 4.105 eura.

Poslanica PES-a Jelenka Andrić je dolazak iz Bijelog Polja naplatila 3.609 eura, a Amer Smailović (BS) 3.754.

Milan Lekić (NSD) dolazio je iz Pljevalja i to valorizovao sa 3.855, a njegovi sugrađani Dane Marković (PES) 3.311, Nikola Rovčanin (Demokrate) 2.037 eura.

Milan Zečević (PES) putovao je iz Berana, a po osnovu dnevnica i troškova puta isplaćeno mu je 3.737 eura, a njegov partijski kolega iz Plava Armen Šehović 3.757.

Nikola Janović (DPS) je na posao putovao iz Kotora i po tom osnovu naplatio 3.090, a njegov prezimenjak Tonći Janović (PES) iz Tivta, za šta mu je isplaćeno 2.700 eura. Gordanu Stojoviću (PES) za dolaza iz Herceg Novog isplaćeno je 3.331 euro po osnovu dnevnica i troškova puta. Dritan Abazović (URA) naplatio je troškove dolaska u parlament 1.168 eura

Podgoričanima refundacija goriva do radnog mjesta

Prema spisku koji je dostavljen redakciji, pogodnosti refundacije troškova za gorivo za privatni automobil koristili su i poslanici koji na posao dolaze iz Podgorice.

Tako je poslanik Mihailo Anđušić (DPS) za pola godine refundirao troškove za gorivo u iznosu od 1.934 eura, a njegove partijske kolege Jevto Eraković 1.653 i Nermin Abdić 1.390 eura. Danijel Živković iskoristio je ovu pogodnost u iznosu od 754 eura, a Nikola Rakočević 789.

Poslanica vladajućeg PES-a Branka Marković naplatila je 1.516 eura troškova puta privatnim automobilom do zgrade Skupštine Crne Gore. Poslanik BS Admir Adorvić, takođe iz Podgorice, naplatio je gorivo u iznosu od 1.419 eura.

Šta kažu propisi

Poslanici sa prebivalištem van Podgorice imaju pravo na dnevnice za dolazak na sjednice Skupštine i njenih radnih tijela.

To stoji u Odluci o ostvarivanju prava na dnevnice za dolazak poslanika sa prebivalištem van Podgorice na skupštinska zasjedanja.

“Poslanici sa prebivalištem van Podgorice imaju pravo na dnevnice za dolazak na jednu sjednicu kluba poslanika, u toku jednog mjeseca. Predsjednik stalnog radnog tijela Skupštine sa prebivalištem van Podgorice, ima pravo na dnevnicu za dolazak u Skupštinu, radi pripreme sjednice radnog tijela… Član stalnog radnog tijela Skupštine sa prebivalištem van Podgorice, ima pravo na dnevnicu za dolazak u Skupštinu, radi realizacije najavljene aktivnosti iz nadležnosti radnog tijela Skupštine. Dnevnica iz stava 1, 2, 3 i 4 ovog člana iznosi 20% obračunske vrijednosti koeficijenta koji utvrđuje Vlada Crne Gore”, stoji u Odluci.

Taj dokument precizira i da je vrijeme provedeno u Skupštini u vezi sa skupštinskim zasjedanjima, pripremama sjednice ili realizacijom najavljene aktivnosti iz nadležnosti stalnog radnog tijela Skupštine vrijeme provedeno od polaska iz mjesta prebivališta do povratka u isto.

“Ukoliko vrijeme iz stava 6 ovog člana traje između osam i 12 časova računa se kao pola dnevnice, odnosno između 12 i 24 časa računa se kao jedna dnevnica”, navodi se u Odluci.

Kad je u pitanju refundacija troškova prevoza, na poslanike se primjenjuje Uredba o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru. Troškovi prevoza za službena putovanja u zemlji, prema Uredbi, priznaju se po priloženom računu.

Taj dokument predviđa i da zaposleni može, uz pisanu saglasnost rukovodioca ili lica koje on ovlasti, koristiti sopstveni automobil u službene svrhe, a pripada mu naknada u visini od 25 odsto cijene litra goriva po pređenom kilometru.

Popović Kalezić: Provjeriti prijavu prebivališta

Popović Kalezić naglašava da se u prava poslanika se teško zalazi, iako imamo brojne antikorupcijske norme i Etički kodeks poslanika.

“Problem je što se nije došlo do potrebne institucionalne kontrole koja bi procesuirala neodgovorno ponašanje ili, još značajnije kada su poslanici u pitanju, da se utvrdi kršenje etičkih normi. Ako vidite da se u izmjene odluka o ostvarivanju prava na dnevnice za dolazak poslanika sa prebivalištem van Podgorice na skupštinska zasjedanja nije ulazilo od aprila 2019, može se zaključiti da na jednom postavljena prava poslanika, ne utiču bilo kakve promjene u društvu, ukoliko je sačuvan poslanički interes”, naglasila je Popović Kalezić.

Ona naglašava da je jasno da cjelokupan proces “vapi za ispitivanjem i detaljnom provjerom gdje su poslanici prijavili prebivalište, za koje se relacije koristi pravo na uzimanje dnevnica i troškovi prevoza”.

“Očekujemo od poslanika da su njihove prijave prebivališta istinite, pogotovo ako uzmemo u obzir da se na osnovu njih upravo utvrđuju prava o kojima govorimo. Brojka koja govori o troškovima je krajnje zabrinjavajuća, i mimo građana i medija, valjalo bi da zabrine i poslanike/ce. Time bi u krajnjem pokazali odgovornost i želju za racionalizacijom državnih resursa”, zaključila je izvršna direktorica NVO CEGAS.

Jednom refundirali i nikad više

Poslanica Zdenka Popović (Demokrate) i njene kolege Nikola Zirojević (SD), Slaven Radunovič (NSD) i Boris Pejović (PES) samo su jednom, i to u novembru potraživali dnevnicu ili putne troškove i to u dvocifrenom iznosu.

Tako je Popović isplaćeno 58,5 eura, Zirojeviću 45, Radunoviću 29,25, a Pejoviću 22,95 eura.

Bonus video: