Zavidni uspjesi crnogorskih planinara: Osvojili vrhove Francuske, Italije i Švajcarske

Član PK Visokogorci, Boris Čelebić je "Vijestima" rekao da je pohod na masiv Alpa prvobitno planiran kao klupska ekspedicija Visokogoraca.
215 pregleda 0 komentar(a)
Crnogorski planinari, Foto: Visokogorci
Crnogorski planinari, Foto: Visokogorci
Ažurirano: 24.07.2017. 20:18h

Crnogorska planinarska ekspedicija “Alpi 2017”, pod vođstvom Milana Radovića, uspješno je okončana osvajanjem najviših vrhova Švajcarske, Italije i Francuske. U ekspediciji koju su organizovali PK Visokogorci Crne Gore i Planinarski savez učestvovalo je 14 planinara.

Radović je "Vijestima" kazao da su se članovi ekspedicije tokom zimskih i proljećnih mjeseci naporno i kontinuirano pripremali na crnogorskim planinama.

"Članovi ekspedicije su ozbiljno shvatili ovaj zahtjevan planinarski izazov. Zbog toga je sve proteklo u najboljem redu i organizaciji. Svi tehnički detalji na usponu su savladani sa maksimalnom koncentracijom i sigurnošću. Uspjehu je doprinijelo i dobro vrijeme koje smo imali tokom ekspedicije. Na Mon Blanu je bilo prilično hladno i vjetrovito, ali su to uslovi na koje smo navikli boraveći u zimskim mjesecima na Durmitoru, Prokletijama, Komovima”, rekao je Radović.

Četrnaestočlana ekipa prvo je osvojila Brajthorn u Švajcarskoj, visok 4.165 metar, potom najviši vrh Italije Gran Paradiso 4.037 mnv, i na kraju su uspješno izveli uspon na najviši vrh Fransuske i Zapadne Evrope - Mon Blan, visok 4.810 metara. Na tom vrhu, u srijedu 19. jula, našlo se 13 crnogorskih planinara iz više planinarskih klubova.

“To je jedna od dvije najviše grupe naših planinara koje su se ikada našle na Mon Blanu. Brajthorn je osvojilo svih 14 planinara, na vrhovima Grand Paradiso i Mon Blan stajalo je po jedno manje, zbog simptoma visinske bolesti”, rekao je on.

Osim Radovića, najviši vrh Zapadne Evrope osvojili su Jelena Petković, Olivera Knežević, Saša Popović, Dušan Bošković, Aleksandar Đajić, Milena Mijatović, Ćazim Fetahović, Aleksandra Zečević, Slobodan Cmiljanić, Miloš Bulatović, Slavko Stević i Darko Vlahović.

“Dražen Marković je odustao na visini od 4200 m zbog simptoma visinske bolesti, nakon što je, prethodno, ispenjao Brajthorn i Gran Paradiso”, kazao je Radović, kojem je ovo peti uspješan uspon na Mon Blan.

Mon Blan je jedna od smrtonosnijih planina na svijetu. Radović objašnjava da tome doprinosi i veliki broj penjača koji svakodnevno pokušavaju da se domognu vrha, bez potrebnog iskustva i pripremljenosti i u ekstremnim vremenskim uslovima.

"Zbog toga mnogi poznati svjetski alpinisti i vodiči upozoravaju da se planinari za uspon na ovaj, kao i druge svjetske vrhove, pripreme ozbiljno i postupno povećavajući visinu a ne 'na internetu", kazao je on.

Dodao je da će učesnicima ekspedicije iskustvo sa Alpa poslužiti za nove i veće planinarske izazove.

Bonus video: