Sindikat doktora medicine: Ne treba nam demagog već kompetentan ministar

"Sindikat doktora ne podržava princip rada koji je zasnovan na otvorenom nasilju prema institucijama i organizacijama koje u svakom društvu moraju imati autonomiju u radu"
85 pregleda 1 komentar(a)
Milena Popović Samardžić, Foto: Privatna arhiva
Milena Popović Samardžić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.07.2017. 11:59h

Sindikat doktora medicine poručio je ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću da zdravstvenim radnicima nije potrebna "demagoška zaštita već dobronamjeran i kompetentan ministar".

Sindikat doktora medicine je reagovao na saopštenje Ministarstva zdravlja u kojem je navedeno da se protive preseljenju Visoke medicinske škole iz Berana u Podgoricu.

"Specijalističke usluge sekundarnog nivoa obuhvaćene su Nastavnim planom i programom VMŠ u Beranama (interna medicina, ginekologija sa akušerstvom, psihijatrija, porodična medicina na primarnom nivou zdravstvene zaštite), za šta Opšta bolnica Berane i beranski Dom zdravlja imaju kadrovskih kapaciteta za podršku”, saopšteno je tada iz Ministarstva zdravlja, koje je ponudilo da pomogne organizovanje prakse u KC.

Iz Sindikata doktora medicine navode da ne mogu da ne primijete "dozu neiskrenosti i drskosti" u saopštenju Ministarstva zdravlja.

"Ako se sjetimo da ste, ne tako davno, suspendovali rad Ljekarske komore Crne Gore. Sada Vaš uvaženi kolega, po istom modelu "štiti" Visoku medicinsku školu u Beranama prijeteći pri tom da suspenduje rad cijelog Univerziteta CG. Mišljenja smo da ignorišete činjenicu da nema zdravstva bez ljekara i nema škola bez profesora što Vas je i dovelo u otvoreni sukob i sa jednima i sa drugima. Sindikat doktora ne podržava princip rada koji je zasnovan na otvorenom nasilju prema institucijama i organizacijama koje u svakom društvu moraju imati autonomiju u radu. Jasno stavljate do znanja i akademskoj zajednici i nama zdravstvenim radnicima da Vaš metod rada zahtijeva samo poslušnost", navodi se u reagovanju, koje potpisuje predsjednica Sindikata doktora medicine Crne Gore dr Milena Popović Samardžić.

Smatraju da je crnogorskom zdravstvu potreban veći broj edukovanih, zadovoljnih i dobro plaćenih zdravstvenih radnika, a manji broj preplaćenih javnih funkcionera, direktora direktorata, njihovih zamjenika, savjetnika, šefova kabineta, PR lica i ostale suvišne i besposlene partijske administracije.

"Što se studijskog programa Visoke medicinske škole u Beranama tiče, stava smo da odluku o organizaciji, kako ovog tako i svakog drugog studijskog programa, treba prepustiti stručnoj i akademskoj zajednici, te da iz procesa odlučivanja trebaju biti odstranjeni svi politički subjekti ako se želimo nazivati demokratskim društvom. Ovom prilikom želimo podržati Udruženje medicinskih sestara o čijim se potrebama odlučuje i koje se u ovom procesu trebaju uvažavati", navodi se u reagovanju.

Bonus video: