Marković UCG: Manite se medijskih kampanja protiv Vlade

"Pozivam pojedince iz rukovodstva sa Univerziteta da se manu medijskih kampanja protiv Vlade i da se vrate poslu. Pozivam ih da autonomiju Univerziteta sagledaju na temelju najviših evropskih standarda, a ne sopstvene umišljenosti o sadržaju svojstvu pojma autonomije"
71 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.07.2017. 13:47h

Premijer Duško Marković poručio je da, ukoliko se Univerzitet Crne Gore ogluši o zahtjev Vlade da Visoka medicinska škola (VMŠ) ostane u Beranama, studenti koji namjeravaju da da upišu prvu godinu na VMŠ obave upis tamo gdje im to bude omogućeno, a da će Vlada obezbijediti finansijsku podršku.

"Ukoliko se UO Univerziteta ogluši o zahtjev Vlade nećemo insistirati na zakonskoj mogućnosti da Vlada kao osnivač na Uinverzitetu uvede posebne mjere za ostvarivanje javnog interesa", rekao je Marković.

On je na premijerskom satu rekao da se u medijima nedjeljama vodi "besmislena polemika povodom upisa studenata u Beranama".

"Ostrašćenost i jednostranost kojom je Vlada zasuta ovim povodom od pojedinaca rukovodstva sa Univerziteta prevazilazi sve mjere i granice dobrog ukusa. Iz takve orkestrirane kampanje u jednom broju medija mogao bi se steći utisak da je Vlada Crne Gore sa premijerom na čelu nasrnula na Univerzitet sa željom da satre svaku klicu autonomije vodeće obrazovne institutucije i da zada smrtni udarac kvalitetu visokog obrazovanja".

Marković je naveo da činjenice govore suprotno, te da Vlada posebnu pažnju posvećuje obrazovanju.

Podsjetio je da je Vlada prije tri mjeseca podržala ponovni izbor Vojvodić za rektorku "ne želeći da se miješa u autonomiju Univerziteteta".

Istakao je da se "stvari dramatično mijenjaju početkom juna".

"Vlada je imajući u vidu dvanaestogodišnju tradiciju škole u Beranama donijela odluku u okviru svojih ingerencija da sjedište Visoke medicinske škole ostane u Beranama. Vlada je na sjednici 6. jula donijela odluku da se upiše 70 studenata na VMŠ u Beranama. Pozivam UO Univerziteta da odluke Vlade sprovede u život. Od rukovodstva Univerziteta očekujem da podrži stratešku razvojnu politiku Vlade", rekao je Marković.

Dodao je da je državna politika da se prije 12 godina donese odluka o otvaranju VMŠ u Beranama.

"Koliko od sjutra Vlada će stvarati uslove za otvaranje fakulteta za poljoprivredu i turizam u Beranama i Bijelom Polju. Jasno kažem ne ulaže ovo društvo milijardu eura u autoput da bi se sa sjevera i dalje odlazilo već da bi se ostajalo".

Marković je kazao da ga brine "zaprepašćujuća agitacija na niskom nivou koja je demonstrirana".

"Od jednom su medicinske sestre koje studiraju u Beranama postale neznavene i nesposobne i zbog toga ih treba preseliti u Podgoricu da bi se obučavale u Kliničkom centru. Sa Univerziteta nije sitgao valjan dokument koji bi opredijelio Vladu da podrži preseljenje Visoke medicinske škole u Podgoricu. Pozivam pojedince iz rukovodstva sa Univerziteta da se manu medijskih kampanja protiv Vlade i da se vrate poslu. Pozivam ih da ne zloupotrebljavaju predstavnike studenata. Pozivam ih da autonomiju Univerziteta sagledaju na temelju najviših evropskih standarda, a ne sopstvene umišljenosti o sadržaju svojstvu pojma autonomije. Ne dozvoljavam da se spočitava Vladi i meni da ne razumijemo kakav značaj ima Univerzitet i da povlačimo poteze koji su upereni protiv autonomije univerziteta. To jednostavno nije tačno", zaključio je Marković.

Bonus video: