SDT vratio ODT-u slučaj ponovnog imenovanja Raonića

Vukas Radonjić objasnio da Savjet RTCG i generalni direktor "nijesu visoki javni funkcioneri"

42728 pregleda 21 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) vratilo je podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu spise predmeta koji se odnose na prošlogodišnje ponovno imenovanje Borisa Raonića na funkciju generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore (RTCG), potvrdio je kratko “Vijestima” rukovodilac ODT Podgorica Duško Milanović.

Specijalni tužilac i portparol SDT Vukas Radonjić kazao je da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu određeno, između ostalog, da je SDT nadležno za krivično gonjenje visokih javnih funkcionera, za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, a da članovi Savjeta RTCG i generalni direktor RTCG nijesu visoki javni funkcioneri.

"Zbog toga je, nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna zakona, krivični predmet, sa svim u izviđaju prilupljenim dokazima, dostavljen Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, kao stvarno i mjesno nadležnom", kazao je Radonjić Vijestima.

SDT je više od godinu istraživao u predmetima protiv Raonića i dijela članova Savjeta RTCG, a glavni specijalni tužilac Vladimir Novović nedavno je, tokom gostovanja na Televiziji Vijesti, tvrdio da je pribavljena potrebna dokumentacija, zapisnik i tonski zapis sa sjednice Savjeta, da su saslušana lica u svojstvu osumnjičenih i u svojstvu svjedoka.

“Mislim da je tužilac, kako me obavijestio, da je tražio i glasačke listiće da mu se dostave, kako bi provjerio nešto što mu je važno za donošenje odluke. Kako me tužilac obavijestio, očekujem da će tužilačka odluka biće donijeta vrlo brzo".

Kazao je da, koliko mu je rečeno, članovi Savjeta RTCG-a nisu odgovarali na postavljena pitanja.

"Glasanje je tajno i zato je neophodno da tužilac pribavi te glasačke listiće". Osnovno državno tužilaštvo 16. juna prošle godine dostavilo krivični predmet protiv pojedinih članova Savjeta RTCG, jer su javni funkcioneri prijavljeni za krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Nevladina organizacija Media centar podnijela je krivičnu prijavu protiv predsjednika Savjeta RTCG Veselina Drljevića i članova Filipa Lazovića, Naoda Zorića, Predraga Miranovića i Amine Murić zbog sumnje da su odbili izvršenje pravosnažne i izvršne sudske presude i omogućili sticanje protivpravne koristi izabranom generalnom direktoru Raoniću.

Krajem jula, SDT-u je dostavljen i krivični predmet protiv tri osumjičena lica zbog osnova sumnje da su učinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja pojedinih članova Savjeta. U pitanju su prijave protiv Raonića, predstavnika pravne službe Želimira Mićovića i advokatice RTCG Zorice Đukanović.

Bonus video: