RETROSPEKTIVA PROTEKLE DECENIJE

Izložba Hercegnovskog strip festivala danas na Cetinju

Udruženje ljubitelja stripova “Hercegnovski strip festival - HFS” osnovano je 2007. godine s namjerom da “vrati” strip i obnovi interesovanje za formu koja je u Crnoj Gori u dužem vremenskom periodu bila zanemarena
85 pregleda 0 komentar(a)
Strip festival, Foto: Slavica Kosić
Strip festival, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 24.07.2017. 06:34h

“Retrospektiva decenije trajanja” naziv je izložbe koju Hercegnovski strip festival (HSF) organizuje danas u Ministarstvu kulture na Cetinju.

Postavku čine dvadesetak originalnih radova nastalih tokom prvih deset godina postojanja jedinog strip festivala u Crnoj Gori i predstavlja dio aktivnosti na popularizaciji stripa i približavanju ove vrste umjetnosti široj publici.

“Riječ je o radovima vrhunskih strip umjetnika koji za svaki festival nacrtaju neki detalj Herceg Novog i Boke i na njega aplikuju strip junake ili priču čiji su oni autori. Tako imamo zmajeve iz Igre prijestola kako lete iznad  Sat kule ili Zagora ispod tvrđave Forte mare ili sve Dizni junake koji uplovljavaju brodom u Boku, ali imamo i recimo Njegoša koji čita strip Andrije Maurovića sjedeći na Lovćenu sa nogama u Kotorskom zalivu“, objašnjavaju iz HSF-a podsjećajući da su za rezultate ostvarene u deceniji postojanja od Ambasade Republike Italije dobili državnu nagradu “Caravagio”.

Udruženje ljubitelja stripova “Hercegnovski strip festival - HFS” osnovano je 2007. godine s namjerom da “vrati” strip i obnovi interesovanje za formu koja je u Crnoj Gori u dužem vremenskom periodu bila zanemarena.

Prvi HSF održan je u septembru 2007. godine. Od tada je u okviru festivala održano više od stotinu izložbi, veliki broj predavanja i promocija, kao i mnoge radionice za učesnike svih uzrasta. Tokom protekle decenije, HSF kao festival okrenut prvenstveno međunarodnoj strip sceni, predstavio je oko 140 autora i autorki sa evropskih prostora. Među njima su i značajna imena svjetske strip scene, poput Villijama Simpsona, Valtera Trona, Igora Kordeja, Rufusa Dajgloa, Paola Moture... 

Preporučujemo za Vas