Ministarstvo: UCG da sprovede odluku Vlade i raspiše konkurs za upis u VMŠ Berane

"Pomenuta Vladina Odluka je obavezujuća za Univerzitet, što je i prosvjetna inspekcija u svom nalazu potvrdila"
68 pregleda 4 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Luka Zeković
Damir Šehović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.07.2017. 10:17h

Ministarstvo prosvjet i nauke saopštilo je da bi bilo korisnije da UCG umjesto dalje polemike sprovede odluku Vlade i raspiše konkurs za upis u Visoku medicinsku školu u Beranbama.

Iz Ministarstva su reagovali na saopštenje UCG u kojem su rektorka Radmila Vojvodić, dekan Medicinskog fakulteta Goran Nikolić, senator sa Medicinskog fakulteta Ranko Lazović i direktor Centra za studije i kontrolu kvaliteta Aleksandar Vujović optužili ministra prosvjete Damira Šehovića za "brutalne manipulacije" i poručili mu da će ostati "dosljedni poštovanju zakona i akademskih standarda, kao i Ustavom države Crne Gore zagarantovane autonomije Univerziteta koju svojim činjenjem, ministre, vrijeđate i nipodaštavate".

"Iako Ministarstvo prosvjete prethodnih dana nije izdalo nikakvo saopštenje niti učestvovalo u koncipiranju naslova u pojedinim štampanim medijima, a što je Univerzitetu Crne Gore poslužilo kao povod za slanje otvorenog pisma Ministru prosvjete, ipak, u cilju objektivnog informisanja javnosti, želimo da istaknemo nekoliko bitnih činjenica: Vlada Crne Gore, a ne Ministarstvo prosvjete, je na sjednici održanoj 1. juna ove godine jednoglasno donijela odluku da sjedište Visoke medicinske škole ostane u Beranama. Takva odluka je donijata, između ostalog, uvažavajući dvanaestogodišnju uspješnu tradiciju Škole, kao i obrazovne i šire društvene potrebe, kako opštine Berane, tako i sjevera Crne Gore", saopšteno je iz Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da je Vlada prilikom jednoglasnog donošenja takve odluke uzela u obzir i to što je u izgradnju studentskog kompleksa u Beranama, koji inače zvanično treba da počne sa radom u septembru ove godine, država uložila u prethodnom periodu oko 4 miliona eura.

"Izmještanjem Visoke medicinske škole iz Berana pomenuti kompleks za smještaj više od 200 studenata bi izgubio svoju svrhu i bio bi obesmišljen, a višegodišnji napor države da projekat uspješno privede kraju učinjen uzaludnim. U prilog takvom jedinstvenom pristupu Vlade ide i Odluka o mreži zdravstvenih ustanova, usvojena u maju 2016. godine, koja predviđa dalje podizanje kapaciteta Opšte bolnice Berane na način što će pružati uslugu ne samo sekundarnog, nego i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite za potrebe 6 sjevernih opština, a za čiju realizaciju će država takođe izdvojiti višemilionska sredstva. Međutim, nezavisno od toga, Vlada je prilikom donošenja odluke o zadržavanju sjedišta Škole u Beranama iskazala punu spremnost da stvori sve neophodne finansijske i druge preduslove da studenti te škole dio praktične nastave mogu obavljati u Kliničkom centru i drugim zdravstvenim centrima, ukoliko je to potrebno", kazali su iz Ministarstva.

U saopštenju Ministarstva prosvjete i nauke se navodi da je dodatni argument koji je učvrstio Vladu u svom opredjeljenju i Izvještaj Komisije za akreditaciju, koji govori o potrebi proširenja prostornih kapaciteta Medicinskog fakulteta, kao preduslova za izmještanje škole iz Berana u Podgoricu, što se u ovom slučaju nije desilo.

"Takođe je važno sto smo konačno postigli saglasnost da je studijski program Visoka medicinska škola akreditovan, te da u tom dijelu više ne postoji neslaganje između Vlade i Univerziteta, što je značajan napredak, budući da je Univerzitet ranije tvrdio da je riječ o neakreditovanom programu. Konačno na isti način tumačimo i član 28 Zakona o visokom obrazovanju, da se u postupku akreditacije studijskog programa vrši ocjena kvaliteta studijskog programa i njegove usklađenosti sa profesionalnim potrebama i usvojenim standardima, i uporedivosti sa sličnim ili istim programima u inostranstvu, a ne utvrđivanje ispunjenosti uslova za obavljanje djelatnosti u pogledu prostora, jer je to predmet postupka licenciranja. Kako su uslovi u pogledu sjedišta, prostora, mjesta, kadra, opreme i dr. predmet postupka licenciranja, a kako je Vlada mjesec dana prije okončanja ovog postupka donijela odluku da sjedište Visoke medicinske škole ostane u Beranama, u skladu sa takvom odlukom i zakonom je i donijeto Rješenje o licenciranju", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Vlada na sjednici od 6. jula 2017. godine, u skladu sa članom 65 Zakona o visokom obrazovanju donijela odluku da se u studijskoj 2017/18 godini na prvu godinu upiše i 70 studenata na Visoku medicinsku školu u Beranama.

"Pomenuta Vladina Odluka je obavezujuća za Univerzitet, što je i prosvjetna inspekcija u svom nalazu potvrdila. Cijeneći sve prethodno navedeno, mišljenja smo da bi bilo korisnije da Univerzitet, umjesto dalje polemike sa Vladom, Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom zdravlja, Upravom za inspekcijske poslove, Direkcijom za javne radove, Kliničkim centrom, Opštom bolnicom Berane, Opštinom Berane, Savezom studenata Visoke medicinske škole, i ostalima, napokon sprovede odluku Vlade i raspiše konkurs, na šta je po Zakonu obavezan. Takva odluka je u korist bivših studenata koji su se pokazali kao kvalitetan kadar, ali i budućih koji i dalje čekaju", zaključili su iz Ministarstva.

Bonus video: