Aktivno nekoliko požara, ne ugrožavaju ljude i objekte

"Međunarodni vazduhoplovi i vazduhoplovi Avio-helikopterske jedinice MUP-a će i danas biti aktivni i postupaće u skladu sa situacijom na terenu"
66 pregleda 4 komentar(a)
Ljubović požar, Foto: Luka Zeković
Ljubović požar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.07.2017. 16:41h

U Crnoj Gori u 18 sati i dalje je aktivno nekoliko požara u centralnim i primorskim djelovima, ali oni ne ugrožavaju ljude i objekte.

Kako je saopšteno iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a na teritoriji Podgorice, vatrogasci su tokom dana imali nekoliko intervencija koje su uspješno završene, trenutno je aktivan požar u Orasima, ali je situacija pod kontrolom.

Na teritoriji Cetinja su aktivni požari u Katunskoj nahiji, i to u Lastvi Čevskoj, na Donjoj Markovini i požari manjeg intenziteta u Rvašima koji su brzo ugašeni.

U Tivtu je aktivan požar u Solilima – Đuraševići. Situacija je pod kontrolom i na terenu su ekipe vatrogasaca.

U Herceg Novom su aktivni požari u mjestima Tići, Zabrđe, Petrovići i Stojkovići, Ravni brijeg, Sitnica i Bjelotina.

Na teritoriji Opštine Danilovgrad požar u Zagaraču je još uvijek aktivan, ali je pod kontrolom.

U barskoj opštini aktivni su požari u mjestu Murići i u selu Besa, gdje su na terenu vatrogasne ekipe i avionska podrška iz Bugarske.

Ukrajinski avion Antonov tokom dana djelovao je u Donjoj Markovini, Gornjem Zagaraču i Lastvi Čevskoj.

"Švajcarski helikopter Super Puma dejstvuje na području Luštice - Prvo Zabrđe dok su vazduhoplovi Avio-helikopterske jedinice MUP-a djelovali na Žanjicama i požar je lokalizovan. Bugarski helikopter trenutno upućen ka teritoriji opštine Bar u mjestu Murići i selu Besa," stoji u saopštenju Direktorata.

Ministarstvo: Mornarica i Pješadija sedam dana gase požar na Luštici

Pripadnici Mornarice Vojske Crne Gore i Pješadijskog bataljona sedam dana učestvuju u gašenju velikog šumskog požara i saniranju opožarene zone na poluostrvu Luštica, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"Pozivom za pružanje pomoći Direktorata za vanredne situacije, MUP-a CG, u ranim jutarnjim časovima 17.jula Mornarica VCG je svojim plovnim sredstvima učestovala u evakuaciji mještana i turista sa rta Veslo kada je više od 300 ljudi bilo zarobljeno u vatrenoj stihiji. Nakon ove uspješno završene akcije jedinice Mornarice rukovođene sa komandnog mjesta na Pristanu organizovale su pojačanu protivpožarnu zaštitu svoja dva objekta na Luštici, Obalsku radarsku osmatračku stanicu na Obosniku i vojni objekt na Pristanu u kome se čuvaju znatne količine mornaričkih ubojnih sredstava velike razorne moći. Osim toga, u sadejstvu sa Pješadijskim bataljonom aktivno su se pridružili gašenju požara na cjelokupnoj Luštici zajedno sa svim angažovanim Službama za traganje i spašavanje primorskih opština, Dobrovoljim vatrogasnim društvom Krtoli, kao i svim drugim dobrovoljcima i mještanima sela na Luštici. U noći 19. na 20. jula Mornarica je uspješno odbranila radarsku osmatračku stanicu na Obosniku od vatrene stihije koja je u potpunosti bila opkolila ovaj objekat spašavajući ne samo svoje već i kapacitete drugih državnih i privatnih institucija koje imaju značajne sisteme i uređaje na ovoj lokaciji. Od prvoga dana broj pripadnika VCG se povećavao sa 143 prvog dana do 197 koliko se sada nalazi na ukupno 8 požarno aktivnih lokacija i na komandnom mjestu i plovnim sredstvima na Pristanu", saopšteno je.

Navodi se da Vojska Crne Gore neprekidno, 24 časa dnevno osmatra i po potrebi samostalno odmah interveniše ili alarmira najbliže civilne Službe traganja i spašavanja na lokacijama plaža Movida, iznad kolektora odpadnih voda i na obodu sela Đuraševići, u uvali Plavi Horizonti, u uvali Oblatna, na Obosniku, u selu Mendegaje i na raskrsnici puta Zabrđe-Obosnik-Rose.

"Sve angažovane jedinice VCG će i narednih dana ostati na ovim lokacijama sve do konačnog saniranja opožarene zone ili povoljnijih meteo uslova", kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: