Vojvodić, Nikolić, Lazović i Vujović optužili Šehovića za manipulacije

Vojvodić, Nikolić, Lazović i Vujović u otvorenom pismu Šehoviću ponavljaju da je jedini razlog Univerziteta da akredituje program Visoka medicinska škola u Podgorici, a ne u Beranama, "unapređenje kvaliteta nastavnog procesa i kliničke prakse – sticanje međunarodno uporedive i konkurentne diplome"
157 pregleda 15 komentar(a)
Radmila Vojvodić Damir Šehović, Foto: Univerzitet Crne Gore
Radmila Vojvodić Damir Šehović, Foto: Univerzitet Crne Gore
Ažurirano: 22.07.2017. 17:31h

Rektorka Radmila Vojvodić, dekan Medicinskog fakulteta Goran Nikolić, senator sa Medicinskog fakulteta Ranko Lazović i direktor Centra za studije i kontrolu kvaliteta Aleksandar Vujović optužili su ministra prosvjete Damira Šehovića za "brutalne manipulacije" i poručili mu da će ostati "dosljedni poštovanju zakona i akademskih standarda, kao i Ustavom države Crne Gore zagarantovane autonomije Univerziteta koju svojim činjenjem, ministre, vrijeđate i nipodaštavate".

Kako se navodi u otvorenom pismu upućenom Šehoviću, Ministarstvo prosvjete Crne Gore je, stavovima iznešenim u tekstu "VMŠ ne mora da mrdne iz Berana" (objavljenom u današnjim "Vijestima") uputilo "arogantna uputstva Univerzitetu Crne Gore uz navodni dokaz potkrijepljen telefonski fotografisanim dokumentom".

"Navedeni dokument je samo Odluka o konačnom dobijanju akreditacije studijskih programa Medicinskog fakulteta, što znači da je Savjet za visoko obrazovanje odobrio izdavanje akreditacije i da Odluka stupa na snagu. Međutim, Vi taj dokument podmećete svjesno izigravajući propisani postupak akreditacije. U plasiranom dokumentu, kako je vidljivo, nije napisana nijedna "adresa" na kojoj se izvode studijski programi Medicinskog fakulteta (Medicina, Stomatologija, Farmacija, Fizioterapija i Visoka medicinska škola). U Odluci kojom neodgovorno pravno trijumfujete, pravno gledano, nema ni osnove da postoji bilo koja "adresa" – ni Podgorica, ni Berane. "Adrese" na kojima se realizuju akreditovani studijski programi proizilaze iz ukupne akreditacione dokumentacije, kao i dokumentacije za postupak dobijanja licence".

"Odluci koju javno zloupotrebljavate, da bude jasno svima, prethodi složen proces akreditacije: Elaborat Medicinskog fakulteta (Opis studijskog programa, njegova realizacija, nastavno osoblje, resursi za izvođenje nastave – nastavno-klinička baza, prostori i odgovarajuća oprema, biblioteka, informacione i komunikacione tehnologije, usklađenost sa standardima profesije, posebno sa direktivama regulisanih profesija u medicini, uporedivost sa dva referentna evropska nastavna programa, i najzad precizni planovi i programi nastave), izlazak Komisije na lice mjesta - Medicinski fakultet i Klinički centar - i njen Izvještaj, kao i konačni Izvještaj ove međunarodne Komisije sa prijedlogom, gdje u ovom slučaju, citiramo, stoji: „Komisija konstatuje da svi studijski programi na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici ispunjavaju propisane kritrerijume i standarde za akreditaciju, usvojene od strane Savjeta za visoko obrazovanje Vlade Crne Gore"". navodi se u pismu.

Vojvodić, Nikolić, Lazović i Vujović optužuju Šehovića da "zlonamjerno ignoriše činjenicu da tek nakon sprovedenog postupka akreditacije slijedi proces licenciranja programa, odnosno "određivanja adrese".

"Takođe i to, da licenca mora biti u saglasju sa svim sadržajem akreditacione dokumentacije! Upravo zato Univerzitet Crne Gore ističe: Mi nijesmo podnijeli zahtjev za licencu u Beranama, već za Podgoricu, kako je i akreditovan program Visoka medicinska škola i gdje se po svim propisima mora izvoditi nastava. Vaše jedino pravo je da na traženu licencu sa naše strane - licencu izdate ili ne izdate. Nemate pravno utemeljenje da preinačujete naš zahtjev sa Podgorice u Berane. Licencom za VMŠ u Beranama, a ne u Podgorici, Vi ste krivotvorili proces licenciranja. Time nas gurate u bezakonje, u provizorno sprovođenje nastavnih planova i grubo kršite našu autonomiju".

Dodaju da je određivanje nastavnih baza, a u ovom slučaju Medicinskog fakulteta i Visoke medicinske škole u nadležnosti Univerziteta Crne Gore i Senata. Navode da u odlukama Senata o nastavnim bazama i bazama za realizaciju praktične nastave UCG, u Beranama nije propisana ni nastavna baza, ni baza praktične nastave.

"Izlaganjem javnosti ove Odluke kao tobožnjeg čvrstog pravnog dokaza, Vi ste kao ministar očito demonstrirali da vjerujete da zloupotrebom javnosti, pogotovo laičke, autoritarno možete da tumačite i upotrebljavate pojedina dokumenta kako Vam to volja ili politički interes nalažu. Političkom odlukom, u odsustvu pravne i stručne argumentacije, usuđujete se da silom vlasti poništavate i sami smisao procesa akreditacije, koji je međunarodni postupak. Podsjećamo Vas, a trebalo bi to kao ministar dobro da znate, da su upravo ovi postupci uslov da Univerzitet obavlja funkciju ustanove visokog obrazovanja po javnovažećim akreditovanim studijskim programima, u međunarodno usvojenim standardima i u skladu sa profesionalnim potrebama, kako to Zakon o visokom obrazovanju nalaže".

Vojvodić, Nikolić, Lazović i Vujović u otvorenom pismu Šehoviću ponavljaju da je jedini razlog Univerziteta da akredituje program Visoka medicinska škola u Podgorici, a ne u Beranama, "unapređenje kvaliteta nastavnog procesa i kliničke prakse – sticanje međunarodno uporedive i konkurentne diplome".

Bonus video: