Antifašisti Nikšića i UBNOR odali počast borcima i žrtvama fašističkog terora

Ispred Doma nalazi se spomenik posvećen borcma i žrtvama fašističkog terora virsko-duškog kraja koji je podignut zahvaljujući Peru Maksimoviću, američkom iseljeniku i članu Komunističke partije SAD-a, koji je obezbijedio novac za gradnju spomenika
215 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2017. 12:06h

Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašisti Nikšića odali su počast borcima i žrtvama fašističkog terora sa područja virsko-duškog kraja. Kod Doma Mjesne zajednice na Viru, koji nosi ime Milutina Mandića, članovi UBNOR-a evocirali su uspomene na borce koji su slobodi dali ono najznačajnije što su imali – život.

“Gornje Polje sa okolinom vazda je bilo krvlju natopljeno, posebno Duga, Presjeka, Javorak. Takvo je ovo mjesto bilo u svim ratovima koje je vodio ovaj narod, posebno u Drugom svjetskom ratu. Sa ovog mjesta poručujemo svim poginulim i žrtvama fašističkog i četničkog terora da ćemo čuvati njihovu slavnu borbu, spomenike i ideje od zaborava”, poručio je predsjednik UBNOR-a Slobodan Bato Mirjačić.

Ispred Doma nalazi se spomenik posvećen borcma i žrtvama fašističkog terora virsko-duškog kraja koji je podignut zahvaljujući Peru Maksimoviću, američkom iseljeniku i članu Komunističke partije SAD-a, koji je obezbijedio novac za gradnju spomenika.

“Ovi spomenici su vrela gdje se napajaju mlade generacije i uče kako se brani država i sloboda. Antifašizam mora jačati da ne bi ostavili prostora za fašizam koji se i danas pojavi u raznim krajevima, pa ni naša otadžbina nije imuna na takve retrogradne pojave”, kazao je Mirjačić.

Radomir Đukanović, predsjednik Gornjepoljskog udruženja i član Opštinskog odbora antifašista, kazao je da je gornjepoljski kraj dao tri narodna heroja i 52 nosioca “Spomenice 1941”, kao i da se u tom kraju nalazi šest spomenika, 19 spomen ploča i jedan spomen bar-reljef.

Milan Vujović se prisjetio “krvavog” maja 1943.godine, zloglasne njemačke SS divizije “Princ Eugen” i folksdojčera, iza kojih je ostajala pustoš.

“Mi koji smo pobjegli južno niz Miločane ostali smo živi, a oni koji su pošli uz brdo Viroštak poginuli su jer su ih Njemci presreli. Tužno je bilo pogledati Viroštak –sve leševi djece, žena i staraca”, kazao je Vujović.

Trebalo bi mu vremena, kako je rekao, da se prisjeti svih žrtava pa je zato pomenuo samo neke – Ljubicu Đorojević i njenog sinčića Iliju, Iliju Pavlićević, Ljubicu i Stanu Radošević i njihovo devetoro djece, Stanu Radulović i njeno četvoro djece.

“U našoj mjesnoj zajednici za nepuno dva dana ubili su 208 osoba. Tih dana grozno je izgledalo Gornje Polje – zapaljene kuće i drugi objekti, uništeni usjevi, zapaljena sijena i livade. Maj 1943.godine bio je najteži za ovaj kraj. U našoj MZ je tokom Drugog svjetskog rata poginulo njih 371”, kazao je Vujović i dodao da se prošlost ne može i ne smije zaboraviti.

A da bi, prema riječima Slobodana Mirjačića, Udruženje boraca i dalje moglo uspješno da funkcioniše organizaciju je potrebno “osvježiti” novim mladim snagama.

Zato je danas mlađanom guslaru iz Gornjeg Polja Igoru Toljiću uručio knjižicu UBNOR-a i antifašista Nikšić, a dječak se nakon dobijene knjižice latio gusala i zapjevao u čast boraca koji su poginuli za slobodu.

Galerija

Bonus video: