U JEKU SEZONE I UPRKOS PREPORUCI VLADE CRNE GORE

Beograd blokirao Montenegro Airlines za dva miliona

Premijer Duško Marković spriječio je prije dva mjeseca da se blokira račun avioprevoznika, urgirajući kod Vučića
79 pregleda 44 komentar(a)
Montenegro airlines, Foto: Boris Pejović
Montenegro airlines, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.07.2017. 06:29h

Nacionalni avioprevoznik Montenegro erlajns očekuje da će do ponedjeljka Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) deblokirati njegov račun i da će dogovoriti odlaganje plaćanje duga od 2,3 miliona eura, saznaju “Vijesti”.

Uprkos zaključcima Vlade Crne Gore od 12. jula ove godine, kojima se preporučuje odlaganje plaćanja duga do 15. oktobra, SMATSA je 19. jula blokirala račune MA zbog duga od 2,3 miliona eura, saopšteno je “Vijestima” iz više izvora.

Iz MA je zvanično potvrđeno da imaju probleme sa Kontrolom letenja, koja iz Beograda opslužuje Srbiju i Crnu Goru i jedina je zajednička institucija preostala iz bivše zajedničke države.

Posljedice otkazivanja letova u jeku turističke sezone bile bi ozbiljne za aviokompaniju

”Postupak deblokade računa MA je u završnoj fazi, i očekujemo da se realizuje do kraja dana,” navodi se u odgovoru MA.

Prema informacijama “Vijesti”, dogovor o deblokadi bi mogao biti postignut najvjerovatnije u ponedjeljak.

Vlada, nakon sjedncie 12.jula, nije zvanično objavila zaključak kojim se preporučuje odlaganje plaćanja duga.

SMATSA je i ranije prijetila blokadom crnogorskoj aviokompaniji, ali je to spriječeno političkim kontaktima. “Vijesti” saznaju da je premijer Duško Marković prije oko dva mjeseca urgirao kod srbijanskog kolege Aleksandra Vučića, pa je blokada računa zbog duga MA tada izbjegnuta.

Ukoliko se blokada brzo ne otkloni, sagovornici tvrde da bi moglo doći do prizemljenja flote zbog nemogućnosti plaćanja dobavljača goriva i aerodromskih usluga. MA u Crnoj Gori i na inostranim destinacijama plaća usluge snabdijevanja avio-gorivom na pripejd bazi.

Posljedice otkazivanja letova u jeku turističke sezone bile bi ozbiljne za aviokompaniju, koja bi time izgubila na ugledu, ali bi pretrpjela veliku finansijsku štetu. Putnike bi trebalo preusmjeravati drugim aviokompanijama, smještati u hotele, plaćati odštete...

Na pitanje koliku će štetu blokada nanijeti kompaniji ako se problem ne riješi, iz MA navode da “bez obzira na trenutnu blokadu, Montenegro Airlines sve svoje aktivnosti obavlja redovno”.

SMATSA kontroliše letjenje u vazdušnom prostoru Srbije, Crne Gore, iznad Jadranskog mora i pola vazdušnog prostora Bosne i Hercegovine. Ona školuje kontrolore letjenja i pilote, održava vazduhoplove.

MA državi za poreze i doprinose na zarade koje nijesu plaćali od 2012. duguje 14 miliona. Na kraju prošle godine dug Aerodromima Crne Gore iznosio je 17,8 miliona eura, Celastial Aviation Trading 4,5 miliona, Embraeru 1,7 miliona, Aerodromu Beograd 1,5 miliona, Jugopetrolu 790 hiljada, Eurocontrol 702 hiljade, Generali osiguranje Beograd 415 hiljada...

Protiv kompanije se krajem prošle godine vodio 91 spor u kojem su povjerioci tražili ukupno 4,8 miliona eura.

Preporučujemo za Vas