VMŠ ne mora da “mrdne” iz Berana

Imputiranje rektorki da zaobilazi činjenicu licence kontinuiran je pokušaj manipulacije, tvrdi direktor Centra za kvalitet UCG
127 pregleda 6 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: Savo Prelević
Radmila Vojvodić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.07.2017. 06:45h

Na odluci o akreditaciji studijskog programa Visoka medicinska škola (VMŠ) nema preciziranog sjedišta, iako rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić gotovo dva mjeseca insistira da je VMŠ akreditovana za Podgoricu.

U dokumentu u koje su „Vijesti” imale uvid akreditovano je pet programa Medicinskog fakulteta, od kojih su tri u Podgorici, jedan u Beranama, jedan u Igalu, ali nije precizirano sjedište ni jednog programa.

Rektorka i Senat insistiraju da VMŠ mora biti preseljana iz Berana u Podgoricu, pa su se oglušili na odluku Vlade i nijesu raspisali konkurs za upis 70 brucoša na VMŠ.

Iz Vlade poručuju da su još prije više od mjesec dana odbili zahtjev UCG za promjenu sjedišta VMŠ.

“Time je na priču o preseljenju VMŠ iz Berana u Podgoricu stavljena tačka. Odluke Vlade se moraju poštovati, o njima se ne arbitrira, bez obzira na to da li se nekome sviđaju ili ne”, kazali su “Vijestima” iz Vlade.

Prosvjetna inspekcija bi mogla početkom sedmice da kazni rektorku kao odgovorno lice i UCG ukoliko ne raspišu konkurs za upis 70 studenata u Beranama. Inspekcija sankcije može ponavljati dok UCG ne ispoštuje njenu naredbu i raspiše konkurs.

“Usvaja se izvještaj Komisije za sprovođenje postupka akreditacije osnovnih akademskih i primijenjenih studija na Medicinskom fakultetu, Univerzitet Crne Gore i to: integrisani akademski program medicina, integrisani akademski program stomatologija, integrisani akademski program farmacija, osnovni akademski program Visoka medicinska škola, osnovnog primijenjenog studijskog programa fizioterapija”, piše u akreditaciji.

Direktor Centra za za kvalitet UCG Aleksandar Vujović kazao je “Vijestima” da se je “elaborat VMŠ sastavni dio elaborata Medicinskog fakulteta”.“U njemu precizno stoji gdje se nastava i kako izvodi, sa kojim nastavnim osobljem, kao i zbog specifičnosti ove evropske profesije po novim nastavnim programima, u kojim laboratorijama i nastavnim bazama. U ovom slučaju sve u elaboratu precizirano je na adresi Podgorica...”, naveo je Vujović.

On pita da li treba objašnjavati da se licenca ne može dati suprotno akreditaciji.“Imputiranje rektorki da zaobilazi činjenicu licence kontinuiran je pokušaj manipulacije. Radi o izigravanju pravnih instituta i pokušaju osnaživanju nelegitimne Naredbe Prosvjetne inspekcije i njene zloupotrebe od Ministarstva prosvjete. To je svojevrsno prikrivanje nezakonito izdate licence koju su u Ministarstvu adresirali na Berane, “navodi on.

Iz Vlade su objasnili da se “akreditacijom ne određuje sjedište već ocjenjuje kvalitet studija i njegova usklađenost sa programima u inostranstvu”.

Čitajte Zakon o visokom obrazovanju

Vlada je upozorila menadžment UCG da pažljivo čitaju Zakon o visokom obrazovanju:

”Akreditaciju mora imati svaki studijski program, bez obzira na to da li je dio pravnog lica, odnosno fakulteta, ili samostalan”.

Dodaju i da “Prosvjetna inspekcija odavno nije u okviru Ministarstva, nego u okviru Uprave za inspekcijske poslove, samostalnog organa, te da na njihove odluke Ministarstvo niti može niti želi da utiče”.

Vujović: Eksperti provjeravaju elaborat koji je odobrio Senat

Postupak akreditacije podrazumijeva da međunarodni eksperti provjeravaju elaborat Medicinskog fakulteta koji je prethodno odobrio Senat, nakon čega eksperti sačinjavaju izvještaj, koji se potom usvaja na Savjetu za visoko obrazovanje, objasnio je Vujović. Iz Vlade su saopštili i da UCG mora znati da zahtjev za akreditaciju nije isto što i akreditacioni elaborat.

Za „Vijesti“ tvrde da je UCG predao dokument koji je dio zahtjeva za akreditaciju. Poručuju i da su međunarodni eksperti u izvještaju, između ostalog, naznačili i da “imajući u vidu da je postojeća zgrada planirana za jedan studijski program, a da se realizuju tri studijska akademska programa, a u planu je i izmještanje studijskog programa Visoke medicinske škole iz Berana, treba sagledati mogućnosti proširenja prostora Medicinskog fakulteta, a u cilju kvalitetnog izvođenja nastave. Postojeće laboratorije su predviđene za rad u malim grupama – do 10 studenata“.

Bonus video: