Opština Nikšić 2016. završila sa 2,37 miliona eura u kasi

Odlukom o budžetu opštine Nikšić za 2016. godinu, planirana su sredstva u visini od 19,884 miliona eura
72 pregleda 0 komentar(a)
SO Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
SO Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.07.2017. 12:08h

Opština Nikšić prošlu godinu završila je sa 2,37 miliona eura u kasi, koliko iznosi razlika između prihoda i rashoda. Kako je kazala na petoj sjednici Skupštine Opštine Nikšić v.d. sekretara Sekretarijata za finansije Sanija Fatić ovo je prva nakon dugog niza godina da nije bilo potrebno vršiti rebalans budžeta, što govori o tome, kako je istakla, da je isti precizno planiran i da nije bilo nepredviđenih okolnosti koje bi uticale na izmjenu planiranog budžetskog okvira.

“Primjetno je da se kod tekućih prihoda postiže veoma visok procenat rješenja, čak 93 odsto. Najveće pozitivno odstupanje od plana odnosi se na kapitalne donacije koje su tri puta veće od planiranih, dok je kod većih odstupanja u smislu neizvršenja došlo kod pozajmice i kredita planiranih za finansiranje okončane situacije za prečistač otpadnih voda zbog neophodnosti sprovođenja funkcionalnih proba postrojenja i kod prodaje nepokretnosti koja nije realizovana”, kazala je Fatić.

Odlukom o budžetu opštine Nikšić za 2016. godinu, planirana su sredstva u visini od 19,884 miliona eura. Ukupni primici iznose 18,488 miliona, skoro 93 odsto, dok su ukupni izdaci realizovani u iznosu od 16,112 miliona, ili 81 odsto u odnosu na plan.

U strukturi ostvarenih prihoda najveće učešće imaju transferi od Egalizacionog fonda 5,78 miliona, porez na nepokretnosti 3,9 miliona, porez na dohodak fizičkih lica 1,9 miliona, prirez porezu na dohodak fizičkih lica 1,2 miliona, donacije, skoro 765 hiljada, naknada za uređivanje građevinskog zemljišta-komunalno opremanje 733 hiljade, naknada za puteve 722 hiljade. Što se izdataka tiče najviše novca je otišlo na bruto zarade, 4, 4 miliona eura.

Kapitalni budžet za prošlu godinu planiran je u iznosu od 3,942 miliona, ali je izvršen samo 50 odsto u odnosu na plan (1,988 miliona).

“Relativno malom izvšenju planiranog kapitalnog buđžeta u najvećoj mjeri doprinijelo je neophodno sprovođenje funkcionalnih proba postrojenja, što je odložilo obračun konačne situacije”, objašnjeno je u izvještaju..

Predsjednik Opštine Veselin Grbović je kazao da je za prethodne četiri godine dug po osnovu kredita smanjen za oko devet miliona eura, a obaveze prema dobavljačima su manje za šest miliona.

“Za te četiri godine po raznim osnovama je približno dvadesetak miliona dugova vraćeno, a nijesmo se zadužili osim 1,1 milion eura za otpremnine za višak od 110 radnika”, kazao je Grbović.

Druga faza rekonstrukcije Trga, prema riječima Gbovića, krenuće za nedjelju dana i biće završena do kraja godine, do kada bi trebalo, kako je kazao, da bude raspisan i tender za uređenje i čišćenje Doma revolucije, a očekuje se, prema njegovim riječima, i početak rekonstrukcije dijela naspram hotela “Onogošt”.

Odluka o formiranju biznis zona je povučena sa dnevnog reda jer nije dobijena saglasnost Ministarstva ekonomije i Komisije za kontrolu državne pomoći.

Na sjednici je usvojeno svih 14 odluka, koliko ih je bilo na dnevnom redu. U klupama lokalnog Parlamenta sjede samo odbornici vladajućeg DPS-a i SD-a, jer je opozicija bojkotovala opštinske izbore održane u martu tekuće godine.

Bonus video: