Posao ima svaki peti Pljevljak

Broj nezaposlenih manji je za više od tri stotine u odnosu na početak godine, kaže direktor Biroa rada Sabit Ćirlija
82 pregleda 3 komentar(a)
Biro rada Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Biro rada Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 20.07.2017. 18:38h

Stopa nezaposlenosti u Pljevljima jedna je od najvećih u Crnoj Gori, uprkos činjenici da je riječ o najvećem industrijskom centru u Crnoj Gori.

Trenutno je na evidenciji Biroa rada 2.618 nezaposlenih, odnosno stopa nezaposlenosti iznosi 22,6 odsto.

Prema podacima Monstata, zaposlen je svaki peti građanin, odnosno 5.881 osoba.

Direktor Biroa rada u Pljevljima Sabit Ćirlija kaže da je broj nezaposlenih trenutno manji u odnosu na početak godine, kada je na evidenciji bilo oko 3.000 ljudi.

Stopa nezaposlenosti u Pljevljima krajem prošle godine iznosila je 25,79 odsto.

Do smanjenja broja nezaposlenih, pojasnio je on, došlo se kroz sezonsko zapošljavanje, lokalne javne radove, stručno osposobljavanje visokoškolaca, obuke i druge mjere.

“Na smanjenje broja nezaposlenih najviše je uticalo sezonsko zapošljavanje, a na taj način na Crnogorskom primorju zaposlenje našlo 350 Pljevljaka. Kroz projekat lokalnih javnih radova, zaposlene su 63 osobe. U Pljevlja se trenutno trenutno realizuje 10 javnih radova na zaštiti životne sredine i 5 javnih radova u oblasti socijalne zaštite i humanitarne djelatnosti. Biro rada realizuje i državni javni rad u partnerstvu sa DOO Čistoća - Neka bude čisto“.

Ćirlija je precizirao da trenutno realizuju 15 lokalnih javnih radova u kojima je uključeno 68 lica sa evidencije nezaposlenih.

“Uglavnom uključujemo lica koja pripadaju kategoriji teže zaposlivih lica, odnosno lica koja nisu zasnivala radni odnos u zadnjih 12 mjeseci, kao i druga lica koja imaju određene prepreke prilikom zapošljavanja“.

Najveći broj nezaposlenih je sa četvrtim stepenom obrazovanja (957), a prema starosnoj strukturi najviše je starijih od 50 godina.

Na Birou je najviše ekonomista, pravnika, mašinskih inžinjera, a među deficitanim zanimanjima su profesori matematike, fizike, muzičkog i elektro inžinjeri.

Deficitarna su i zanimanja zidar, tesar, keramičar, armirač, mesar i konobar.

Bonus video: