Dva mjeseca "diplomatskog rata": Koja je kazna za UCG jer ne poštuje odluku Vlade?

Izvor “Vijesti” sa UCG tvrdi da ih rješenje prosvjetnog inspektora ne obavezuje na izvršenje
95 pregleda 11 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: Filip Roganović
Radmila Vojvodić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.07.2017. 06:54h

Nakon skoro dva mjeseca “diplomatskog rata” između Vlade i Univerziteta Crne Gore (UCG), ubrzo bi trebalo da bude poznato šta će biti sa Visokom medicinskom školom (VMŠ) u Beranama i upisom brucoša. Rok da UCG ispoštuje naredbu da ih upiše u Beranama, a ne Podgorici kako insistira, ističe danas, a Prosvjetna inspekcija treba da se odredi u odnosu na (ne)poštovanje rješenja. Nakon toga, Vlada je na potezu.

Iz Vlade juče nijesu precizirali koje će mjere preduzeti ukoliko menadžment i Senat UCG nastave da drže poziciju da VMŠ treba preseliti u Podgoricu, i tako ne ispoštuju prošlonedjeljnu naredbu Prosvjetne inspekcije da se brucoši moraju upisati u Beranama.

Oni su “Vijestima” odgovorili da je “jasno i šta treba da bude učinjeno, i ko to treba da učini i u kojem roku”.

Tvrde da ukoliko naređenje Prosvjetne inspekcije da raspiše konkurs za prijem 70 brucoša na VMŠ u Beranama ne bude izvršeno u roku, javnost će biti “pravovremeno informisana o narednim potezima resornog ministarstva i eventualno Vlade CG”.

Izvor “Vijesti” sa UCG tvrdi da ih rješenje prosvjetnog inspektora ne obavezuje na izvršenje.

“Rješenje prosvjetnog inspektora nalaže izvršenje nečega licu koje nije nadležno - konkurs ne raspisuje rektor nego UO. Rektor nije ni član UO, ne glasa samo prisustvuje sjednicama”, pojasnio je.

Prema nezvaničnim informacijama, Vlada bi danas mogla još jednom da pokuša mirno da ubijedi rektorku Radmilu Vojvodić da promijeni stav.

Ukoliko to ne uspije, Vlada može iskorititi zakonski mehanizam i privremeno zabraniti rad Univerzitetu.

Član 32 Zakona o visokom obrazovanju precizira da se ustanovi privremeno može zabraniti rad u slučajevima “kada nadležna inspekcija utvrdi da ustanova ne ispunjava uslove za obavljanje djelatnosti ili ne obavlja djelatnost u skladu sa Zakonom,...”.

“Ako se u roku ne otklone nedostaci, Ministarstvo će zabraniti obavljanje djelatnosti te ustanove i obavijestiti o tome osnivača. Ustanova i osnivač, u slučaju zabrane obavljanja djelatnosti, dužni su da studentima omoguće nastavak započetog obrazovanja na drugoj odgovarajućoj ustanovi”, precizirano je u Zakonu.

Upravni odbor UCG prije dva dana ponovo je podržao stav rektorke da se brucoši upisuju u Podgorici. Čak je i predsjednik UO Duško Bjelica tokom sjednice, a kojoj je prisustvovala i Vojvodićeva, tražio da se ispoštuje odluka Vlade, i upišu brucoši u Beranama, ali njegov glas nije bio dovoljan.

Zbog toga je podnio ostavku na mjesto predsjednika UO, ali ne i na članstvo u tom upravljačkom tijelu.

Vlada, na čelu sa Duškom Markovićem, je još početkom juna odlučila da VMŠ ostaje u Beranama, ali menadžment i Senat UCG još nijesu ispoštovali tu odluku.

Šta se desilo sa harmonijom Vlade i UCG?

Saradnica na programima u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Mira Popović smatra da Vlada ima politički interes da VMŠ ostane u Beranama, a da iza toga ne stoji nikakva dugoročnija i promišljenija strategija.

Sa druge strane smatra da, na nivou prava, treba podsjetiti da je čitava reakreditacija UCG izvedena nezakonito.

„Postavlja se pitanje - šta se to desilo u harmoničnim odnosima Vlade i UCG koji su imali visok stepen saglasja oko politizacije Univerziteta i kršenja zakonskih normi, ali i žmurenja na zloupotrebe?“, kazala je Popović.

Sa UCG su saopštili da su akreditovani zakonito i da se CGO ovim pitanjem bavi “diletantski, neodgovorno i senzacionalistički”. Pozvali su ih da se opredijele “da li su za akreditovan program VMŠ u Podgorici ili neakreditovan u Beranama”.

Razlozi struke da se odvoje od patriotskih, socijalnih i političkih

Nacionalno udruženje medicinskih sestara i babica Crne Gore i stručni saradnici u praktično-kliničkoj nastavi na studijskom programu VMŠ Medicinskog fakulteta podržali su stavove UCG da tu školu treba premjestiti u Podgoricu.

“Apelujemo kao struka, jedinstveni u nacionalnom udruženju, među kojima su i naši članovi asistenti na praktičnoj - kliničkoj nastavi na studijskom programu Visoka medicinska škola Medicinskog fakulteta, da se razlozi struke razdvoje od bilo kakvih lokalpatriotskih, socijalnih ili političkih, i da kao ozbiljno društvo gradimo sisteme obrazovanja i zdravstva po osnovnim standardima koje poznaje savremeni svijet”, piše u apelu udruženja.

Bonus video: