Glavni grad biciklistima: Najbolja rješenja u našim uslovima

“Prilikom planiranja izgradnje biciklističkih staza, Grad se vodio rješenjima iz pravilnika i priručnika zemalja u okruženju i šire”
59 pregleda 0 komentar(a)
biciklistička staza, Foto: Luka Zeković
biciklistička staza, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.07.2017. 17:07h

Pri projektovanju biciklističkih staza u Podgorici primjenjena je najbolja praksa u postojećim uslovima, tvrde iz Glavnog grada.

Iz Glavnog grada reagovali su na tekst koji je juče objavljen u „Vijestima“, „Biće sve manje prostora za pješake”. „Glavni grad, radi objektivnog informisanja javnosti, naglašava da se, prilikom planiranja izgradnje biciklističkih staza, vodio rješenjima iz pravilnika i priručnika zemalja u okruženju i šire“, ističu iz Glavnog grada, te dodaju da i daleko razvijeniji gradovi imaju slična rješenja , kao i da su izazove rješavali na identičan način.

Podsjećaju da je projekat staza uradila projektantska kuća sa velikim projektantskim iskustvom u oblasti saobraćaja i planiranja prostora.

„Koridori su planirani većim dijelom uz primarne gradske saobraćajnice veoma opterećene saobraćajem i sa minimalnom širinom saobraćajnih traka, što je, uz činjenicu postojanja gradskih autobuskih linija, iziskivalo da se na tim saobraćajnicama, biciklističke staze grade na postojećim trotoarima, na kojima se odvija intenzivan pješački saobraćaj“, navode iz Glavnog grada.

Ističu da su vodili računa da, prilikom trasiranja, shodno prostornim mogućnostima, za pješački saobraćaj planiraju minimalnu širinu od 1,5 metara, a da se za staze obezbijedi 1,2 metra širine.

Za svih pet koridora, usvojena je širina jednosmjerne biciklističke staze od 1,2 metra, dok je za dvosmjerni saobraćaj usvojena širina od 2,5 metara. Položaj biciklističkih staza na postojećim trotoarima, navode iz Glavnog grada, diktirali su stubovi javne rasvjete, saobraćajni znakovi, niše u kojima su postavljene slivničke rešetke, zelenilo i višedecenijska stabla. Takođe, projektantska rješenja su bila uslovljena i granicama urbanističkih parcela.

Iz uprave Grada dodaju da na pojedinim potezima, poput Moskovske ulice, nije bilo moguće smjestiti biciklističke staze uz ivičnjak, niti ih projektovati na trotoarima. Iz tih razloga, predviđeno je da se biciklisti kreću kolovozom, u širini od jednog metra, shodno Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Bonus video: