Od olovke do posla: Sedam osoba sa invaliditetom imaće priliku da završi frizersku obuku

„Ovo je četvrti poziv i u sklopu njega je odobren 41 projekat, od čega dva u Nikšiću. Ukupna vrijednost tih projekata je dva miliona eura, a biće uključeno 280 lica sa invaliditetom“, kazala je Radulović
76 pregleda 0 komentar(a)
od olovke do papira, Foto: Svetlana Mandić
od olovke do papira, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 19.07.2017. 10:46h

U sklopu projekta „Od olovke do posla“, koji realizuje Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju (UZPD) iz Nikšića, u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje i „Alfaton Lekić“ iz Podgorice, sedam osoba sa invaliditetom (OSI) će imati priliku da završi frizersku i kozmetičku obuku, dok će njih petoro zasnovati radni odnos na sedam ili više mjeseci.

„Novina je što će dvije osobe sa invaliditetom i nakon završetka projekta nastaviti da rade još najmanje šest mjeseci – jedna u našem Udruženju, a druga u frizersko salonu 'Ljilja'“, kazala je direktorica Udruženja Miluša Žugić, na konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima projekat će omogućiti da prošire usluge frizerskog salona „Status“, prvog u Crnoj Gori koji zapošljava OSI.

„On će postati frizersko-kozmetički salon a ponudićemo usluge koje niko nema u gradu i osobe sa invaliditetom će pokazati da su, ne samo vrijedne i korisne, već i da mogu biti konkurentne sa drugima“, istakla je Žugić.

U sklopu projekta, koji traje 12 mjeseci, biće organizovani sastanci sa privatnim sektorom na kojima će biti promovisana dobra praksa i zakonska regulativa, a sve u cilju smanjenja predrasuda o OSI, dok će najmanje 30 lica sa invaliditetom tokom trajanja projekta imati besplatne frizerske usluge u salonu „Status“

Prema riječima Aleksandre Radulović, savjetnice za profesionalnu rehabilitaciju u nikšićkom Birou rada, pomenuti i slični projekti će pomoći da se što veći broj OSI zaposli. U Crnoj Gori se na evidenciji nezaposlenih nalazi 5.829 lica sa invaliditetom, od čega 178 na evidenciji Biroa rada Nikšić, 11 Plužine i četiri Šavnik.

Vrijednost projekta, koji se realizuje u okviru grant šema, je 64.252 eura.

„Ovo je četvrti poziv i u sklopu njega je odobren 41 projekat, od čega dva u Nikšiću. Ukupna vrijednost tih projekata je dva miliona eura, a biće uključeno 280 lica sa invaliditetom“, kazala je Radulović.

Marija Vešović, predstavnica „Alfaton Lekić“, privatne ustanove za obrazovanje odraslih, kazala je da će oni u sklopu projekta organizovati obuku za pet OSI i nabaviti veliki dio opreme i potrošnog materijala za frizersko-kozmetički salon.

Bonus video: