U Nikšiću počela kampanja "Biram oporavak"

Cilj kampanje, koja će biti realizovana do kraja 2019. godine, je uticati na položaj u društvu aktivnih zavisnika i svih onih koji su pogođeni njihovim zavisničkim ponašanjem
114 pregleda 0 komentar(a)
biram oporavak, Foto: NVO Preporod
biram oporavak, Foto: NVO Preporod
Ažurirano: 19.07.2017. 10:16h

NVO "Preporod" iz Nikšića počela je sa kampanjom "Biram oporovak" koju u sklopu projekta "3Balkan" realizuje zajedno sa organizacijama "Proslavi oporavak" iz Sarajeva i "Izlazak" iz Beograda, a u partnerstvu sa World Federation Against Drugs iz Stokholma.

Cilj kampanje, koja će biti realizovana do kraja 2019. godine, je uticati na položaj u društvu aktivnih zavisnika i svih onih koji su pogođeni njihovim zavisničkim ponašanjem.

Tokom projekta u Bosni i Hercegovini i Srbiji će biti uvedene besplatne telefonske linije, a u Crnoj Gori promovisana postojeća, dok će u sva tri zemlje biti otvorena savjetovališta za borbu protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

"Druga komponenta kampanje predstavlja rad na intenziviranju saradnje među akterima čija djelatnost seže u borbi protiv zloupotrebe supstanci, na nacionalnom nivou, putem održavanja redovnih sastanaka, razmjene iskustava i potpisivanja Memoranduma o razumijevanju”, kazao je Jovan Bulajić, direktor "Preporoda".

Cilj im je da u sklopu kampanje šire informacije o oporavku kao opciji unutar populacije zavisnika, ali i podižu svijest o problemu zloupotrebe droga.

"Ne smijemo zaboraviti da je zavisnost multifaktorski poremećaj ta ga se onda tako jedino i može kvalitetno tretirati“, upozorava Bulajić.

Obzirom, kako je kazao, da je povećan broj mladih uzrasta 13 – 14 godina koji počinju uzimati droge mora se raditi na poboljšanju saradnje između institucija koje tretiraju problematiku zavisnosti, većoj informisanosti o tretmanu bolesti zavisnosti, posebno u ruralnim područjima, prisutnoj stigmatizaciji zavisnika koja dodatno pogoršava njihov položaj u društvu, ali i utiče na motivaciju da se posvete oporavku.

"Sve planirane aktivnosti projekta u svojoj pozadini imaju zajedničku težnju, da se oporavak kao opcija u tretmanu zavisnosti izmjesti iz trenutnog, zapostavljenog položaja i da se pozicionira kao prioritetno rješenje u nacionalnim politikama ali i u praktičnom djelovanju”, istakao je Bulajić.

Nameće se zaključak, smatra on, da se u Crnoj Gori sve veća pažnja poklanja metodološkim pristupima koji tretiraju ’’smanjenje štete’’ i zamjensku terapiju.

“Riječ je o postupcima koji život zavisnika čine udobnijim, ali je moguće da ga ujedno i odaljuju od odluke da se posveti svojoj potpunoj rehabilitaciji i nedvosmislenoj slobodi. Ne mireći se sa filozofijom da bolest zavisnosti može biti teža i lakša, cilj ove kampanje je da cjelokupna javnost bude informisana o konceptu oporavka, o benefitima politike oporavka koja se uveliko sprovodi u svijetu i donosi vrlo mjerljive rezultate”, kazao je Bulajić.

Dodatnu motivaciju, prema njegovim riječima, daje im činjenica da u Crnoj Gori već postoji generacija zavisnika koji su zavisni od zamjenske terapije.

“Ne mislimo da programi smanjenja štete i zamjenska terapija ne trebaju da postoje. Naprotiv, oni treba da postoje ali sa jasno definisanim protokolima o primjeni i smjernicama. Ali smo isto tako sigurni da oporavak mora biti primarna metodologija u nacionalnom strateškom odgovoru na problem zloupotrebe ilegalnih i legalnih droga”, zaključuje direktor “Preporoda”.

Bonus video: