Vojvodić nadglasala Vladu, Bjelica ispao

Predstavnici Vlade te Bjelica, Miran Begić sa Muzičke akademije i Desanka Radojičić sa Fakulteta za sport, glasali su za poštovanje odluke Vlade i inspekcije za upis u VMŠ
152 pregleda 26 komentar(a)
Predrag Miranović, Radmila Vojvodić, Duško Bjelica, Foto: Arhiva Vijesti
Predrag Miranović, Radmila Vojvodić, Duško Bjelica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.07.2017. 05:51h

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Duško Bjelica podnio je sinoć ostavku, nakon što je većina u tom upravljačkom tijelu opet podržala stav Senata i rektorke Radmile Vojvodić da Visoka medicinska škola iz Berana treba da bude preseljana u Podgoricu.

UO se juče, na maratonskoj sjednici, izjašnjavao o stavu Senata da prkosi odluci Vlade i ne dozvoli da VMŠ ostane u Beranama. UO ima 15 članova, od kojih je na sjednici bilo njih 13. Stav Vojvodićeve je podržalo sedam članova, a protiv je bilo njih šest.

Predstavnici Vlade Radule Novović, Vladan Joković i Milanko Damjanović, ali i Bjelica, te Miran Begić sa Muzičke akademije i Desanka Radojičić sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje glasali su za poštovanje prošlonedjeljne naredbe Prosvjetne inspekcije da raspišu konkurs za upis 70 brucoša i to u Beranama.

"Pošto je većina, odnosno ostalih sedam članova UO bilo protiv stavova i odluke Vlade, Bjelica je podnio ostavku", kazao je izvor “Vijesti” iz UO.

Bjelica sinoć nije odgovarao na telefonske pozive.

Sagovornici "Vijesti" tvrde da su ostali članovi UO podržali i odluku menadžmenta da se žali na prošlonedjeljno rješenje Prosvjetne inspekcije i pripremi tužbu za Upravni sud.

Iako rektorka insistira da preseli VMŠ u Podgoricu, premijer Duško Marković upozorio je juče još jednom da je "Vlada donijela odluku u skladu sa svojim ovlašćenjima i interesima i da odluke Vlade moraju biti sprovođene, a ne da se o njima arbitrira".

"Očigledno imamo različiti pristup Univerziteta i tijela Univerziteta. Naša odluka je zasnovana na zakonu i našim ovlašćenjima i naravno mi ćemo stvoriti uslove da se ona realizuje”, rekao je Marković.

On je juče, prije sjednice UO UCG, pozvao Univerzitet, Upravni odbor, Senat, nastavna vijeća da ovo sagledaju na kompleksniji način, kako ga sagledava Vlada.

"Ono što je neprihvatljivo je ocjene da Vlada ugrožava autonomiju Univerziteta i da Vlada ne prati ono što su interesi Univerziteta, odnosno obrazovanja u Crnoj Gori", rekao je premijer juče nakon otvaranja hotela "Berane" u Beranama i dodao da je do sada "dao prednost dijalogu".

Vlada je početkom juna upozorila upravu UCG da ne smije premjestiti VMŠ iz Berana, iako je Senat i tada tvrdio da ovaj studijski program ima akreditaciju isključivo za Podgoricu.

Iz Vlade je objašnjeno da promjena sjedišta VMŠ ne utiče na dozvolu za rad koju izdaje Ministarstvo prosvjeta, ali menadžment UCG i dalje istrajava u svom stavu.

Bonus video: