Helikopter iz Bugarske gasi požare u okolini Podgorice

Dobar dio svojih snaga Služba zaštite i spasavanja Tivat i Dobrovoljno vatrogasno društvo Krtoli uputili su na hercegnovski dio Luštice gdje se nalazi i nekoliko ekipa vatrogasaca iz sjevernih gradova
140 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2017. 16:58h

Ukrajinski specijalni protivpožarni avio tipa Antonov AN 32P počeo je jutros sa gašenjem požara na Luštici iz vazduha.

Avion se vodom puni na aerodromu Tivat gdje ga opslužuje posada od četiri vatrogasca tivatske vazdušne luke.

Tim iz Bugarske sa protivpožarnim helikopterom MI 17, koji je danas stigao u Crnu Goru, angažovan je na gašenju požara u mjestima Piperi i Kopilje, u okolini Podgorice.

Ovaj helikopter, kapaciteta 2.000 litara vode sletio je ranije danas u Podgoricu.

Na tivatski aerodrom oko podneva sletio je i najavljeni švajcarski avion Super Puma i u toku je njegova priprema kako bi se i ta letjelica, kapaciteta 2.000 vode, uključila u gašenje požara.

Zamiljivo je međutim da tokom čitavoga jutra na požarištima na Luštici u Krtolima ne dejstvuje nijedan od dva protivpožarmna aviona Air tractor crnogorskog MUP-a.

Oni su nešto poslije 13 časova sletjeli na tivatski aerodrom.

Iako se očekivalo da će rotacije ukrajinskog protivpožarnog aviona biti znatno kraće i trajati u prosjeku 15-ak minuta to ipak nije slučaj pa interval u kome Antonov na vatru ispusti vodenu bombu traje najmanje duplo toliko jer avion prilikom svakog slijetanja na aerodrom Tivat mora da ugasi motore i bude spojen na mobilni agregat za struju prije nego što aerodromski vatrogasci napune njegove rezervora sa osam tona vode.

Inače situacija na tivatskom dijelu požarišta je pod kontrolom a vatrogasci su na dijelu od Grabova porema Đuraševićima i Plavom horizontu, odnosno na Solilima prema Toplišu.

Taj dio vatre na kojI iz vazduha nije bačena nijedna vodena bomba tokom podneva se rasplamsao i približio postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda na Klačini pa su dvije ekipe tivatskih vatrogasaca odmah tu prebačene i trenutno nastoje da gase vatru koja gori u gustoj šikari.

Dobar dio svojih snaga Služba zaštite i spasavanja Tivat i Dobrovoljno vatrogasno društvo Krtoli uputili su na hercegnovski dio Luštice gdje se nalazi i nekoliko ekipa vatrogasaca iz sjevernih gradova. Tamo je situacija mnogo ozbiljnijsa jer se požar širi prema selu Trojanovići.

Avion Antonov je u jutarnjim satima bacio nekoliko vodenih bombi na vatru koja gori na Obosniku i djelovima Krtola i njihovi efekti su bili vidljivi.

Inače prema riječima komnandira Službe zaštite spašavanja Tivat Zorana Barbića sinoć je nakon dolaska ukrajinskog aviona u Tivat napravljen i operativni plan njegove upotrebe a Antonov će dejstvovati po najvećim požarištima na mjestima gdje njegova intervencija u datom trenutku bude najpotrebnija.

Ogromnu ulogu u gašenju požara ovih dana imaju i vatrogasci Službe spašavanja aerodroma Tivat koji su i pored činjenice da su opterećeni redovnim poslom, jer aerodrom dnevno opsluži i preko 50 aviona na komercijalnim letovima, stalno angažovani na punjenju vodom protivpožarnih aviona Air Tractor MUP-a Crne Gore, odnosno sada većih specijanih vazduhoplova koji iz inostranstva dolaze da gase požare u Boki.

Pored toga ekipe vatrogasaca aerodroma Tivat čim završe svoje redovne obaveze u vazdušnoj luci po pravili se odmah kao dobrovoljci priključe svojim kolegama vatrogascima iz Tivta i Krtola na terenu i gase požare sa zemlje.

Barbić je kazao da je protekla noć bila mirnija nego ona prethodna i da je na terenu bilo oko 60 vatrogasaca i brojni dobrovoljcvi iz čitave Boke koji su im se samoinicijativno pridružili.

Vatra trenutno na požarištima u Tivtu nigdje direktno ne ugrožava objekte ali su površine na kojima ona gori i dalje veoma velike i često na nepristupačnom terenu pa se vatrogasci nadaju da će im današnje intervencije protivpožarnih aviona i eventualno helikoptera značajno pomoći da se izbore sa vatrenom stihijom.

Galerija

Bonus video: