Zbog krvi u Limu biće prijava?

Inspektor kaže da su donijeli tri rješenja za tri mesna prerađivača koji ispuštaju otpadne vode u Lim i ne pridržavaju se zakona
95 pregleda 0 komentar(a)
krv, Lim, Foto: Pvportal.me
krv, Lim, Foto: Pvportal.me
Ažurirano: 18.07.2017. 19:34h

Iz Uprave za inspekcijske poslove najavili su podnošenje krivičnih i prekršajnih prijava nakon jučerašnje vanredne inspekcije u Bijelom Polju, zbog pojave velike količine krvi u rijeci Lim.

Inspektori Sejdo Đukić i Dragan Šekularac navodno su juče obišli mesare i mesne prerađivače, nakon što se za vikend pojavila velika količina krvi u Limu, kod mesne industrije “Franca Mesopromet”.

Slična pojava zabilježena je uzvodno od “France”, kod Plavog mosta na Loznicama .

Šekularac je kazao da su tokom ispekcijskog nadzora donijeli tri rješenja za tri mesna prerađivača, koji ispuštaju otpadne vode u Lim i ne pridržavaju se Zakona o vodama.

Iz “Mesoprometa” tvrde da rade po evropskim standardima i da iz njihovih pogona ne može izaći ni jedna tečnost ili supstanca koja ugrožava životnu sredinu.

Inspektori su sačinili zapisnik i navodno utvrdili činjenično stanje, nakon čega će, kako je nezvanično rečeno, biti poznati počinioci i podnesene prijave.

Inspekcija za vodu je nedavno, u cilju sprečavanja sličnih incidenata, naložila svim vlasnicima objekata i postrojenja za preradu da pribave vodna akta u roku od 90 dana.

Upozorili su da će u suprotnom naložiti uklanjanje ispusnih cijevi.

Šekularac je potvrdio da svi mjesni prerađivači ispuštaju otpadne vode cijevima u Lim i naglasio da se u cijeli postupak mora uključiti veterinarska ispekcija, jer bez njihovih inspektora prerađivači to ne smiju da čine.

Na problem ispuštanja krvi na više lokacija na Limu godinama su upozoravali bjelopoljski ribolovci i ekolozi, ali do sada nije utvrđeno ko je krivac.

Direktor “Mesoprometa” Hilmija Hranca kazao je da posjeduje sabirni bazen za skupljanje krvi i postrojenje za flotaciju otpadnih voda.

“Što se tiče čvrstog otpada, odvozi se svakodnevno preko JKP Lim u Bijelom Polju i adekvatno sanira. Naglašavamo da se sva tečna i čvrsta otpad svakodnevno odlaže po propisanim standardima”, istakao je Franca.

Lim krvav u Loznicama zbog začepljenja u blizini mesare

Načelnik Komunalne policije Muzafer Badžić kazao je da su o slučaju ispred “Mesoprometa” upoznata iz medija i da je to u nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove.

O sličnoj pojavi u Loznicama , koje se nalaze uzvodno od “Mesoprometa”, Komunalna policija je obaviještena četiri dana ranije:

“Utvrdili smo da se radilo o začepljenju kanalizacione mreže u blizini kuće Međedovića koji drže privatnu mesaru. Intervenisale su ekipe Vodovoda i sanirale kvar, nakon čega smo uputili dopis Upravi za inspekcijske poslove – veterinarskoj inspekciji koja je nadležna u ovom slučaju”.

On je ocijenio da je pravo rješenje za slične pojave izgradnja kolektora koja je u toku.

Bonus video: