Opština Budva MORT-u: Ne dozvolite da Statis gradi stanove u parku

Budvanska Skupština, glasovima tadašnje opozcije i vladajućeg DPS, krajem maja prošle godine usvojila je deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka od građevinske degradacije
104 pregleda 4 komentar(a)
Miločer, Foto: Vuk Lajović
Miločer, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.07.2017. 19:38h

Opština Budva zatražila je od Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) da ispoštuje deklaraciju lokalne Skupštine od prije godinu i ne dozvoli grčkom biznismenu Petrosu Statisu da gradi stanova za tržište u Miločerskom parku.

Iz Opštine su uputili pismo MORT-u, nakon što je Statisova kompanija “Adriatic properties”, zakupac elitnog hotelskog kompaleksa Sveti Stefan - Miločer, prije 20-ak dana podnijela zahtjev resoru Pavla Radulovića za izdavanje građevinske dozvole za gradnju novog hotela “Kraljičina plaza”.

Građevinskom dozvolom bila bi aminovana izgradnja hotela sa 60 soba i depadansa sa 66 stanova i apartmana za tržište u srcu stoljetnog Miločerskog parka.

Budvanska Skupština, glasovima tadašnje opozcije i vladajućeg DPS, krajem maja prošle godine usvojila je deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka od građevinske degradacije.

Odbornik Građanskog pokreta URA Radosav Tomović inicirao je donošenje deklaracije još prije dvije godine, kada je MORT raspisao konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje hotelskog rizorta ”Miločer” u Pržnu, na kojem su u međuvremenu izabrana dva drugoplasirana rješenja.

Vlada je još sredinom marta 2015. usvojila programski zadatak za raspisivanje javnog konkursa od opšteg interesa za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja hotelskog rizorta Miločer, kojim je predviđena izgradnja duplo više kapaciteta na obali od Miločera do Svetog Stefana.

Tim dokumentom, firmi “Adriatic properties” omogućeno je da u Miločerskom parku izgradi 88 apartmana - 66 pored novog hotela “Kraljičina plaza” i 12 naspram grad-hotela Sveti Stefan.

“Adriatic properties je još u novembru prošle godine započeo pripremne radove na ispitivanje terena za gradnju novog hotela ”Kraljičina plaža” i depadansa.

Na mjestu starog hotela Kraljičina plaža, predviđen je novi, sa 60 hotelskih soba na četiri puta većoj površini, sa oko 22.000 kvadrata bruto izgrađene površine. Uz novi hotel sa osam etaža predviđen je apartmanski kompleks sa 66 luksuznih stanova. Investitoru se omogućava rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila u Miločerskom parku, čija će kvadratura biti utrostručena. “Adriatic properties” je dugoročni zakupac grad-hotela „Sveti Stefan” i „ Vile Miločer”, kao i hotela “Kraljičina plaža”, prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. sa HG “Budvanska rivijera”, odnosno HTP Miločer. Skupština Crne Gore je prošle godine aminovala aneks ugovora po kome je produžen zakup hotela „Sveti Stefan” i “Kraljičina plaža” i „ Vile Miločer” sa 30 na 42 godine. Zemljište uz “Kraljičinu plažu”, gdje se planira gradnja zgrade sa apartmanina, izdato je na 90 godina. Preko svoje firme ”Monte rock”, Statis je u međuvremenu kupio i hotel ”Maestral”. Novi hotel ”Kraljičina plaža” i stanovi za tražište gradili bi se po zamisli arhitektonskog biroa iz Atine, čiji je rad, kao drugoplasiran na konkursu MORT-a, proglašen najprihvatljivijim.

Bonus video: