Biciklistička staza od Autobuske do Delte: Biće sve manje prostora za pješake

Iz Bicikla.me predlažu da biciklističke staze oduzimaju od prostora za motorni saobraćaj
109 pregleda 3 komentar(a)
biciklistička staza, Foto: Arhiva "Vijesti"
biciklistička staza, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.07.2017. 18:22h

Radovi na izgradnji biciklističkog koridora 2, koja vodi od raskrsnice Bulevara Mitra Bakića i Bulevara Save Kovačevića u Podgorici, do kružnog toka kod Tržnog centra “Delta city” su u toku.

Nakon praznika radnici su nastavili sa radovima na dijelu trotoara od kružnog toka u blizini „Delte“, ka kružnom kod Capital Plaze.

Na ovoj dionici radiće se dvosmjerna biciklistička staza, a prostor za pješake će biti drastično smanjen. Iako je ovo postala frekventna dionica nakon izgradnje tržnih centara i zgrada preko puta njih, radovi na trotoaru sa suprotne strane, nisu u toku.

Iz nevladine organizacije „Biciklo.me“ smatraju da bi bilo bolje, gdje je god to moguće, da se površine za izgradnju biciklističke infrastrukture oduzimaju od prostora za motorni saobraćaj.

„Svjesni smo činjenice da se, u ovom slučaju, to nije moglo primijeniti, jer se radi o bulevaru visokog intenziteta saobraćaja“, smatraju iz NVO „Biciklo.me“.

I pored propusta koje su predstavnici ove NVO dokumentovali, kako u izgradnji ranijih staza, tako i novog koridora, navode da uočavaju promjene nabolje, u odnosu na prethodno izgrađene koridore.

„Na primjer, u Bulevaru revolucije mijenja se dotrajali trotoar, stabla nisu posječena, već ih biciklistička staza zaobilazi. Postojeća trafika je izmještena na logičan način, tako da će je buduća staza zaobilaziti i to se rješenje čini bezbjednijim nego što je na primjer slučaj sa autobuskim stajalištem u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, gdje biciklistička staza prolazi ispred objekta kroz prostor kuda putnici javnog prevoza cirkulišu“, saopšteno je iz „Biciklo.me“, te smatraju da su silasci sa staze na ulicu urađeni bolje nego ranije.

Iz ove NVO smatraju da je Glavnom gradu potreban pravilnik o izgradnji biciklističke infrastrukture, kao i da bi proces trebalo da bude transparentniji i inkluzivniji.

„Takođe, treba stvoriti uslove za praćenje i upravljanje promjenama u ponašanju učesnika u saobraćaju, nastalih kao rezultat pojave nove biciklističke infrastrukture. Primjenom loših rješenja dobija se kontraefekat...“, mišljenje je članova NVO „Biciklo.me“.

Da zajedno prave bolju infrastrukturu

Predstavnici NVO „Biciklo.me“ uputili su nedavno gradonačelniku Slavoljubu Stijepoviću otvoreno pismo u kojem iznose zamjerke na izgrađene biciklističke staze, nakon kojeg ih, navode niko nije kontaktirao.

„Naš poziv planerima, projektantima, izvođačima radova, odgovornim licima iz Glavnog grada i drugim subjektima koji učestvuju u izgradnji biciklističke infrastrukture i dalje stoji. Dođite da se zajedno provozamo biciklističkim koridorima i pokažemo vam kako u praksi funkcionišu, koje su njihove mane i vrline čime biste i sami stekli bolji uvid koji se samo na terenu mogu vidjeti“, pozivaju iz ove NVO.

Bonus video: