Mještani uklonili spomen-ploču Račića, ostao obelisk

Mještani su pristali da sami uklone ploču posvećenu Račiću, dok će obelisk bez obilježja ostati ispred njegove rodne kuće u selu Slatina
237 pregleda 28 komentar(a)
Puniša Račić spomenik, Foto: Tufik Softić
Puniša Račić spomenik, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 18.07.2017. 13:22h

Mještani Slatine kod Andrijevice sami su uklonili spomen-ploču nakon što su spriječili mehanizaciju da sruši spomenik podignut Puniši Račiću.

Kako javlja portal RTCG, nadležni su, nakon što su mašine zaustavljene, zatražili asistenciju policije, ona je odložena jer su policijske ekipe iz Andrijevice rasproređene u Podgoricu zbog utakmice Budućnost-Partizan.

Mještani su pristali da sami uklone ploču posvećenu Račiću, dok će obelisk bez obilježja ostati ispred njegove rodne kuće u selu Slatina.

Račić, poslanik Radikalne stranke u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca je 1928. godine u Narodnoj skupštini u Beogradu ubio trojicu poslanika Hrvatske seljačke stranke, a dvojicu ranio, zbog čega je 14 godina proveo u zatvoru.

Spomen-ploča Račiću izazvala je žestoke rekacije hrvatske i crnogorske javnosti.

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske juče je oštro osudilo otkrivanje spomen ploče Račiću, zatraživši da se sporno obilježje ukloni.

I iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore najoštrije su osudili otkrivanje spomen obilježja Račiću i poručili da će preduzeti sve neophodne, zakonom utvrđene aktivnosti u pravcu uklanjanja spomen obilježja.

Bonus video: