Požar se ponovno rasplamsao na Solilima, u Krašićima trenutno stabilno

Zbog požara na Solilima trenutno je isključen dalekovod na tom području, pa dio Krtola trenutno nema struju
211 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2017. 17:14h

Aktuelno stanje u Krašićima stabilno je, a vatra zbog promjene smjera vjetra trenutno ne napreduje prema tom mjestu. Zbog toga je dio vatrogasnih snaga sa tog područja prebačen na Solila, gdje se našto poslije 16 časova požar ponovno rasplamsao i napreduje prema vodoizvorištu Topliš.

Vatreni jezici sežu i do 10 metara, a širenju vatre pogoduje i pojačan vjetar.

Na terenu je i 20-ak vatrogasaca sa 54 protivpožarna vozila, a vatrogascima iz Tivta i Krtola pomažu kolege iz sjevernih opština.

Zbog požara na Solilima trenutno je isključen dalekovod na tom području, pa dio Krtola trenutno nema struju.

Prema riječima komandira Zorana Bardića, očekuje se da će napajanje električnom energijom biti vrlo brzo uspostavljeno, čim vatrogasci budu u dovoljnoj mjeri suzbjeli plamen.

Trenutno gori i na području Đuraševića prema uvali Plavi horizont.

Zbog dramatičnosti situacije izazvane brojnim požarima u Tivtu i okolini, predsjednica Opštine dr Snežana Matijević uputila je ponovni apel građanima:

“Apelujem na sve građane i privredne subjekte da se uključe u akciju gašenja požara. Mi smo preduzeli i preduzimamo sve potrebne mjere kako bi situaciju na terenu držali pod kontrolom, ali svaka pomoć je dobrodošla. Zato upućujem ovaj apel svima.”

Situacija je relativno stabilna i požar ne ugrožava objekte u Krašićima, ali se sa pozornošču prati razvoj meteo situacije odnosno skretane ili eventualno jačanje vjetra koji dodatno raspiruje vatru.

Požar gori u nepristupačnom terenu u šumi cijelom dužinom od vrha brda Obosnik do gotovo morske linije i sa terena ga je gotovo nemoguće ugasiti.

Put od Krašića preko Zabrđa do Rosa, koji je u jednom trenutku bio zatvoren, ponovo je otvoren za saobraćaj. Vatrogasne ekipe se organizuju da najefikasnije intervenišu za slučaj da vjetar koji duva, kako to sada radi sa zapada, i vatru sa Obosnika nastavi da širi prema Krašićima.

Trenutno na njemu dejstvu dva aviona Direktorata za vanredne situacije MUP-a, a među vatrogascima se širi nezvanična priča da bi u poslijepodnevnim satima na aerodrom Tivat trebao da stigne prvi avio sa pomoći iz inostranstva.

Požar na poluostrvu Luštica, koji je izbio juče, sada je pod kontrolom, saopšteno je Televiziji Vijesti iz tivatske Službe zaštite i sapašavanja.

Požarišta su i dalje aktivna, međutim gašenje vatre umnogome olakšava i to što je vjetar prestao da duva.

"U gašenju požara pomaže Vojska Crne Gore. Nijedan objekat za sada nije ugrožen", rekao je za Boje jutra komandir Službe zaštite i spasavanja Tivat Zoran Barbić.

Brojni građani, preduzeća, nastoje da pomognu napore gasitelja donoseći im hranu i piće direktno na teren.

Grupa od jedanaest dobrovoljaca iz Herceg Novog jutros je iz gradske luke brodom stigla u Pristan, a potom su rasporešeni u selo Zabrđe.

Jedan od dobrovoljaca Nebojša Mandić kaže da je, preko svog portala pozivao ljude da pomognu u gašenju požara, a potom je kao normalan slijed došla i njegova odluka da se uključi u akciju gašenja požara. Kažer da je situacija u Zabrđu teška, da su na terenu hercegnovski vatrogasci i Vojska, kao i da u ovim trenutcima avion Direktorata za vanredne situacije MUP-a, situacija teška gasi požar oko sela i na Obosniku.

Kompanija Porto Montenegro osim što besplatno snbdijeva gorivom sva vozila i plovila, policiji je ustupila na privremeno korišćenje jedno od svojih terenskih vozila kaako bi lakše obilazili nepristupačne terene u potrazi za eventualnim licima koja podmeću požare.

Kompanija Luštica je saopštila da će ponuditi podršku u smještaju pripadnika vatrogasnih jedinica iz sjevernih opština koji su došli na ispomoć kolegama u Tivtu.

Požar u mjestu Bigova je pod kontrolom.

Hercegnovski vatrogasci jutros na Ponti Veslo gase požar koji se primakao kućama, ali prema riječima načelnika Službe zaštite i spašavanja Zlatka Ćirovića, one nisu ugrožene.

U ponedjeljak je zbog opasnosti od požara sa Ponte Veslo evakuisano oko 80 mještana i turista od kojih su se neki potomk vratili.

Kuće u Zabrđu nisu trenutno ugrožene

Požar na Obosniku koji je izbio nešto iza ponoći sada se približio na 150 metara do prvih kuća u selu. Iz Službe zaštite i spašavanja kažu da trenutno nisu ugroženi stambeni objekti, ali da je situacija promjenjiva.

Neki mještani misle da je sinoć trebalo hitnije reagovati i da se vatra mogla ugasiti dok je bila manjeg intenziteta. Postoji mogućnost ponovne evakuacije stanovništva.

Na Obosniku su objekti vojne komunikacione službe, radarski sitemi, kao i odašiljači i antenski sistemi svih radio difuznih emitera, repetitori policije i vatrogasaca….

Iz Vatrogasne službe očekuju i najavljeni dolazak oko 60 vojnika tokom dana, kao i međunarodnu pomoć koju su iz MUP-a CG zatražili. Požar na Rosama i rtu Veslo su pod kontrolom.

Iz hercegnovske Opštine apeluju na građane da pomognu u gašenju požara i upozoravaju da bi trebalo da imaju adekvatnu obuću, duge pantalone, a da ponesu i ono što imaju od opreme. Pozivaju sve koji su zainteresovani i u mogućnosti da se jave na broj – 19800, gdje mogu dobiti informacije o prevozu .Pozivaju privrednike koji imaju cisterne da se jave.

Galerija

Bonus video: