"Mislio sam da je obično pismo, ali već od prvih rečenica vidio sam da je nešto mnogo krupnije..."

Mihailović priču počinje "kriminalističkim zapletom oko jednog pisma"
101 pregleda 25 komentar(a)
Goli Otok, Foto: Pinia.hr
Goli Otok, Foto: Pinia.hr
Ažurirano: 17.07.2017. 06:41h

Iznenadili smo se kada je posle nekoliko godina dogovaranja za intervju jedan od najvećih živih pisaca i akademik Dragoslav Mihailović pitao da li bismo mu objavili prepisku oko jednog pisma, koju je spremio za uvod svoje knjige "Zlotvori" (izlazi krajem jula u izdanju Lagune), piše u novom broju "Nedeljnika" koji je na kiosicma od 13. jula

"Nedeljnik" piše da im je Mihailović zatim poslao i jedinu sliku sa Golog otoka na kojoj se vide robijaši, ali i pristao da Nedeljnik ekskluzivno objavi njegovo otkriće o najmračnijoj tajni komunističke Jugoslavije u kojoj su naučnici i lekari pristali da učestvuju u torturi nad zatvorenicima.

Mihailović priču počinje "kriminalističkim zapletom oko jednog pisma":

Ušao mi je nepoznat krupan čovek i upitao:

"Jeste li vi taj i taj?"

Potvrdio sam.

"Ja sam" - i izrekao neko obično srpsko ime. "Ja imam prijatelja profesora književnosti u Sidneju na Novom Zelandu" - opet meni nepoznato ime - "i on mi je poslao jedno elektronsko pismo za vas. Molio me je da vam ga lično donesem. Hoćete li da ga primite?"

"Hoću", odgovorio sam.

On mi je tutnuo u ruku neki otvoren koverat.

"Izvinite, ja se žurim. Ako želite da mu odgovorite, tu imate adresu. Doviđenja."

Pružio mi je ruku i izašao.

Mislio sam da je to obično književno pismo, kakva ponekad dobijam. Ali već od prvih rečenica vidio sam da je ovo, u socijalnom smislu, nešto mnogo krupnije nego razmišljanje o nekom literarnom pitanju.

Što sam dalje čitao, uzbuđenje me je sve više hvatalo. Maltene, ruke su mi od uzbuđenja počele da se tresu.

Pismo je govorilo o nečemu za čim sam tragao dvadeset godina. Doktor Nikola Nikolić iz Zagreba još davno mi je govorio: "Tu nauka, Dragoslave, ima uprljane ruke..."

Magazin “Nedeljnik" ekskluzivno donosi otkrića akademika i književnika Dragoslava Mihailovića o najmračnijoj tajni komunističke Jugoslavije u kojoj su naučnici i ljekari pristali da učestvuju u torturi nad zatvorenicima. Mihailović piše kako je 1998. godine dobio pismo koje je "govorilo o nečemu za čim je tragao dvadeset godina", u pokušaju da otkrije kako je nauka u golotočkim mučenjima "uprljala ruke". “Vijesti” prenose tekst koji je ustupio "Nedeljnik". Opširnije u štampanom izdanju "Vijesti"

Bonus video: