Priča Cungua o zakupu ne pije vodu

“To je bio zakonski osnov i tu je sve jasno”, kazao je Nazif Cungu “Vijestima”
103 pregleda 0 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 17.07.2017. 06:10h

Tenderski postupak izdavanja pod zakup parkinga ispod Starog grada, klasičan je primjer korupcije i zloupotrebe službenog položaja najviših opštinskih funkcionera, tvrdi Ulcinjanin Igor Živanović.

On je Specijalnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Opštine Nazifa Cungua koga sumnjiči da je lani tu opštinsku imovinu izdao pod zakup bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca, odnosno Vlade Crne Gore.

“Na taj način prošlogodišnji zakupac ima u startu prednost u odnosu na sve ostale ponuđače, jer dobija određen broj bodova na osnovu ranijeg zakupa, što je nezakonito. Ako se ima u vidu i da je raniji postupak izdavanja pod zakup nezakonit, jer nije dobijena pismena saglasnost Vlade, i laiku je jasno da se nečasnim poslovima favorizuju pojedini ljudi bez obzira na koji su način bliski sa opštinskim čelnicima”, kazao je Živanović.

On je prijavu protiv Cungua podnio specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću i osnovnom državnom tužiocu Faruku Resulbegoviću, a sa cijelim slučajem upoznao je i inspektore Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala ulcinjske policije.

Živanović u postupku zastupa brata od strica Petra, koji se prijavio na tender.

Cungu je kazao da je veći dio te parcele vlasništvo Ministarstva finansija koje je Opštini ustupilo na korišćenje na pet godina.

“Manji dio je opštinsko zemljište za koje smo dobili saglasnost Vlade. Za tu parcelu je urađen projekat za izgradnju podzemne garaže koji će Opština i ministarstvo zajedno realizovati”, kazao je Cungu.

Na pitanje da li je Opština i prošle godine dobila saglasnost za izdavanje pod zakup te lokacije, Cungu se pozvao na član 327 Zakona o hipoteci.

“To je bio zakonski osnov i tu je sve jasno”, kazao je Cungu “Vijestima”.

Međutim, Živanović tvrdi da pozivanje Cungua na Zakon o hipoteci „ne pije vodu“.

“U listu nepokretnosti jasno piše i to velikim slovima 'da stoji zabrana otuđenja i opterećenja i davanja pod zakup, bez pismene saglasnosti Vlade'. Ako se već 'vadi' na taj zakon, zašto je Cungu onda ove godine tražio saglasnost, a prošle nije. Ili mu je prošle godine zakon to dozvoljavao, a ove ne. Nešto nije u redu”, kazao je Živanović koji je “Vijestima” dostavio dokumentaciju iz koje se vidi i da je u dva puta tražio od Cungua da mu shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama dostavi odluku o načinu bodovanja, ko je donio odluku i na osnovu kojeg zakona. Živanović je rekao da odgovore od Cungua nije dobio.

Bonus video: