Mještani andrijevičkih sela: Mašović pomogao i više nego što je trebalo

Predstavnik nevladine organizacije Perućica Milan Kastratović nedavno je saopštio da rasvjeta u Konjusima ne radi od kada je sagrađena mala elektrana i da ponašanje njenog vlasnika vodi uništenju prirode
386 pregleda 2 komentar(a)
Hidroelektrana, Igor Mašović, Foto: Privatna arhiva
Hidroelektrana, Igor Mašović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 16.07.2017. 22:04h

Igor Mašović - vlasnik preduzeća Igma koje je na andrijevičkim rijekama sagradilo dvije male hidroelektrane (MHE), tvrdi da ga lažno optužuju da uništava taj kraj.

U njegovu odbranu stali su i mještani sela, pojašnjavajući novinaru “Vijesti” da je Mašovićev odnos prema njima primjer dobre saradnje i da je život u potkomovskom kraju učinio lakšim...

Predstavnik nevladine organizacije Perućica Milan Kastratović nedavno je saopštio da rasvjeta u Konjusima ne radi od kada je sagrađena mala elektrana i da ponašanje njenog vlasnika vodi uništenju prirode i da tako stvaraju ekološki migranti.

Mašović, međutim, tvrdi da će na teritoriji gdje je sagrađena MHE Piševska rijeka izgraditi vodovod duplo većeg kapaciteta nego što su tražili.

“Poklonio sam im zemlju za prilaz groblju, preko svog imanja napravio put za prilaz, nadstrešnicu ispred groblja... Neću prekinuti sa tim, već uraditi sve što traže, jer su korektne komšije”, rekao je on.

Rekao je da se kritike Kastratovića odnose na hidroelektranu na teritoriji Konjuha: “Zanimljivo je da se ne buni nijedan mještanin Konjuha, osim Milana Kastratovića, koji ima ličan motiv da to radi. On i ne živi u Konjusima.

Nedavno je u 'Vijestima' objavljena njegova izjava da je rasvjeta nestala od kada je došla elektrana. Rasvjeta je nestala jer nisu plaćali utrošenu električnu energiju. Ugasila je Elektroprivreda Crne Gore zbog duga. Kakve to ima veze sa mnom”, pitao je Mašović.

Mještani zadovoljni

Predsjednik Mjesne zajednice Ulotina Golub Ćulafić kazao je da je Mašović za selo uradio i više od dogovorenog.

“Sa njim smo imali usmeni dogovor da pomogne seljanima i to je uradio. Postavljena su crijeva da se dovede vodovod, kako ne bi morali da idemo na potok. Za još jedan zaseok uvešće vodovod i popraviti asfalt koji su kidali da bi postavili kablove. Juče sam razgovarao sa Mašovićem, ostale su još neke stvari da se završe, ali objektivno nije ni mogao do sada da ih završi za ovako kratko vrijeme”, kazao je Ćulafić.

Potvrđuju da je Mašović mještane častio nadstrešnicu za groblje, iako to nije bio dio dogovora.

“U početku smo se bunili i bili protiv izgradnje hidroelektrane, ali on je pošteno postupio. Kada smo mu rekli da ne radi na dijelu gdje su naša imanja, nije radio. Poslije je u drugom selu - Gračanici, zakupio neka imanja i tamo radio. Častio nas je nadstrešnicu za groblje, koju smo sami trebali da radimo... Ja, a mislim ni ostali mještani, nemamo nikakve zamjerke na njegov odnos prema nama”, kazao je Ćulafić.

Njegov prezimenjak Vladeta objašnjava da su prilikom početka izgradnje MHE Piševska rijeka mještani zaseoka Luke upoznali investitora da na Piševskoj rijeci imaju dvije funkcionalne vodenice i pravo na jaržu zbog navodnjavanja imanja.

“Tada smo sa njim i postigli dogovor da finansira izgradnju vodovoda, da nam na korišćenje ustupi plac pored groblja, napravi prilaz, sredi seoske puteve... Vodovod je u izgradnji i to duplo većeg kapaciteta od dogovorenog. U potpunosti je ispunio sva data obećanja i seljani Luka su zadovoljni”, kazao je on.

"Kastratović mi je dao ideju za gradnju male hidroelektrane"

Mašović tvrdi da je ideju za izgradnju male hidroelektrane dobio od Kastratovića, prije sedam - osam godina.

“On je prva osoba koja je to ovdje pomenula. Dovodio je investitore iz Slovenije, ali nije mogao da nađe zajednički jezik sa komšijama i nije realizovao posao. Kada je odustao, ja sam dogovorom i pogodbom sa mještanima otkupio zemljište na Bradavcu i na Piševskoj rijeci. Platio sam svaki pedalj. Nisam koristio mogućnot eksproprijacije zemljišta. Svim komšijama u Konjusima završio sam sve sto su tražili od mene. Sređivao puteve, priključke... to i oni mogu da posvjedoče”, rekao je on. Tvrdi da su na nedavnoj protestnoj šetnji protiv malih elektrana bila samo dvojica mještana Konjuha: “Kastratović i još jedan čovjek. Svi ostali bili su iz drugih gradova - Berana, Bijelog Polja”...

"Brata da se odreknem zbog DPS-a?"

Mašović je pitao da li treba da se odrekne rođenog brata da bi protivnici MHE prestali da ga povezuju sa DPS-om.

“Nikakvih drugih dodirnih tačaka nemam sa tom partijom, osim što mi je brat predsjednik Opštine. Moja firma starija je od datuma kada je brat izabran za predsjednika Opštine Andrijevica. Duže sam privatnik nego što je on u politici. Nemam nikakve poslove sa Opštinom ni državom, osim što sam koncesionar. Šta treba - da se zbog Milana Kastratovića odreknem brata”, rekao je on.

Kastratović: Samo sam protiv neprirodne i nehumane gradnje

Kastratović je juče rekao da nema ništa protiv elektrana, ako bi one bile kao u razvijenim državama.

Potvrdio je da je u Andrijevicu dovodio “čovjeka koji je htio da gradi malu elektranu”.

“Mašoviću nisam davao nikakve ideje... Dovodio sam čovjeka koji je htio da gradi malu elektranu, a da zauzvrat iz evropskih fondova sagradi vodovod. Dva puta sam dovodio tog čovjeka. Oni to sada rade drugačije. Zadužili se i o svom trošku su napravili to. To je samo ta priča bila, inače ja nemam veze sa elektranama”, kazao je Kastratović.

Rekao je da ranije nije pominjao Mašovića, već da je samo rekao da nema rasvjete od kad je napravljena elektrana.

“To nema veze sa investitorom. Nisam ja protiv gradnje elektrana, nego protiv gradnje elektrana na način da se rijeke trpaju ispod zemlje. Zamislite rijeku od 14 kilometara da 13,5 treba da stave ispod zemlje. Oni su pobrkali babe i žabe. Ja sam protiv gradnje koja je neprirodna, nehumana, nenormalna. Neka je naprave onako kako se grade u Švajcarskoj, Njemačkoj, neka ulažu i zarađuju pare, niko to nikome ne brani. Ali ako treba da se uništi jedan čitav kraj, onda mislim da je svako protiv toga", kazao je Kastratović.

Bonus video: