Veliki narodni zbor u Njegovuđi događaj ljeta na Durmitoru

Četiri ekipe snažnih momaka odmjerile su se u nadvlačenju konopa. Primat je pripao ekipi Rudnika uglja iz Pljevalja, drugi su bili mladići iz bjelopoljske slatine, treći iz Prenćana a četvrti iz Njegovuđe
251 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2017. 14:32h

Veliki narodni zbor u Njegovuđi, sa tradicijom dužom od vijeka uobičajeno dominira u turističko-sportsko-kulutrnoj manifestaciji "Dani planinskog cvijeća" i bez dileme događaj je ljeta na Durmitoru.

Prostrano polje ratnog aerodroma bukvalno je na dan državnosti poklopilo nekoliko hiljada posjetilaca skupa. Organizatori su ponudili uobičajeni program koji je precizno realizovan tako da narodni skup u Njegovuđi potvrđuje da je i kultna manifestacija.

Uobičajeno, takmičenja u narodnim sportovima počela su skokom u dalj. Već teću godinu protiču u dominaciji Danilovgrađanina Radovan Grozdanić, koji je skokom od 3,28 metara za dva santimetra popravio prošlogodišnji rezultat. Daleko iza njega zaostali su Radule Šljivančanin iz Njegovuđe, 2,62 metra na drugom i Aleksandar Vojinović iz Prenćana kod Pljevalja koji je za treće mjesto doskočio do 2,55 metara.

Kao i Grozdanić, žal za jačom konkurencijom i imao je prošlogodišnji pobjednik u bacanju kamena sa ramena Radovan Zeković iz Bara kod Boana koji već treću godinu dominira takmičenjem u ovom narodnom sportu. Godinama isti kamen, po uvjeravanju organizatora težak skoro 15 kilograma, Zeković je katapultirao na distancu od 11,57 nadmašivši prošlogodišni najboji hitac za 25 santimetara. Drugoplasirani je bio Božo Čobeljić iz Mojkovca hicem dugim 9,50 a trećeplasirani Saša Spajić iz Pljevalja 8,80 metara.

Četiri ekipe snažnih momaka odmjerile su se u nadvlačenju konopa. Primat je pripao ekipi Rudnika uglja iz Pljevalja, drugi su bili mladići iz bjelopoljske slatine, treći iz Prenćana a četvrti iz Njegovuđe.

Ipak u centru pažnje bile su trke konja pa su se svi prisutni na zakazani start preselili na taj dio borilišta. Stručnjaci su prijavljenih 18 grla klasifikovali u brdsko-planinska, arapske rase i punokrvna. U trci na jedan kilometar pobijedilo je brdsko planinsko grlo koje uzgaja Nikola Ostojić iz Žabljaka, drugoplasirano je grlo Faruka Balićevca iz Brodareva a treće Miljana Ostojića sa Žabljaka.

U konkurenciji grla arapske rase, prvo mjesto osvojilo je grlo Saše Vukajlovića iz Kolašina, drugo Dražena a treće Radovana Dunđera iz Bileće.

I u klasi punokrvaca prva dva mjesta pripala su grlima Dražena i Radovana Dunđera a na trećem mjestu je punokrvac Branka Mitrovića iz Merulje na Sinjajevini.

Galerija

Bonus video: