Marković: Crna Gora je naučila lekcije istorije i greške više neće ponavljati

"Antifašizam je jedno od najvećih crnogorskih znamenja i legitimacija za vrata civilizacije. Tih dana su evropsku štampu punili naslovi "Ni manjeg naroda ni većeg poduhvata". Tih dana bili smo Evropa, njen putokaz i vodilja", kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore
322 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2017. 14:30h

Dan ustanka naroda Crne Gore i Dan državnosti, obilježen je velikim narodnim zborom na Spomen kompleksu Breza, u Kolašinu.

Zbor je, pod motom "Vječna iskra mira i slobode", organizovao SUBNOR Crne Gore, a svečanosti su prisustvovali premijer Duško Marković, predsjednik Skupštine Ivan Brajović, načelnik Generlaštaba Vojske Crne Gore general-pukovnik Ljubiša Jokić, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, čelnici kolašinske i još nekoliko crnogorskih opština.

Marković je poručio građanima Crne Gore da su mir i stabilnoset najveći kapital čovjeka i porodice i vrijednost države.

"Veoma je važno da se i na ovaj dan i na svaki drugi dan obilježava i stavi pečat na Crnu Goru i njenu državnost i da se na ovakav način okupljamo i šaljemo jasne slike savremene i moderne Crne Gore. Istovremeno to su i poruke generacijama koje dolaze da su mir i stabilnost najveći kapital koji čovjek i porodica mogu imati i najveća vrijednost koju država može baštiniti" rekao je Marković.

"Crna Gora je naučila lekcije istorije i greške više neće ponavljati. Poruka današnja sa Breze je: Crnogorci, građani Crne Gore, čuvajte Crnu Goru, čuvajte njen mir, očuvajte stabilnost jer će vam to obezbijediti trajnu sigurnost i svaki prosperitet", poručio je Marković.

Podsjećajući na značaj Trinaestojulskog ustanka, Jokić je rekao da je "tada Crna Gora ustala da brani ono što joj je bilo najskuplje".

"Kroz Trinaestojulski ustanak najsnažnije su izražene težnje crnogorskog naroda. Junačka Crna Gora dala je u toj borbi sve što je imala, svojim djelima smo nadmašili brojnost. Antifašizam je jedno od najvećih crnogorskih znamenja i legitimacija za vrata civilizacije. Tih dana su evropsku štampu punili naslovi "Ni manjeg naroda ni većeg poduhvata". Tih dana bili smo Evropa, njen putokaz i vodilja", kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore.

On je poručio "da smo uvijek bili i bićemo dio evropske jedinstvenosti i ukupnosti".

Stizali su Crnogorci, kazao je Jokić, "gdje god se branila sloboda, isto kao što danas stižu tamo gdje se brane evropske i demokratske vrijednosti".

Predsjednika UBNOR-a i antifašista Kolašina Gojko Vlahović podsjetio da je Kolašin tokom četiri ratne godine 23 puta osvajan i oslobađan i 18 puta bombardovan.

"Ovo je grad koji je bio crnogorka ratna prijestonica, gdje su donošene značajne državotvorne odlike i tri zasijedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća Narodnog oslobođenja Crne Gore i Boke (ZAVNO), formirane tri crnogorske brigade. Prije 73 godine, u Kolašinu je održana prva proslava 13. jula", kazao je Vlahović.

Kulturno-umjetnički program izveden na Brezi osmislio je Dragan Mitov Đurović. Učestvovali su KUD Mijat Mašković, glumci Kolašinskog pozorišta Đordije Tatić i Nikola Šćepanović, vokalne solistkinje Dušanka Belada, Aleksandra Vojvodić – Jovović i Katarina Radulović.

Dio programa kojim se obilježavaju Dan ustanka i Dan državnosti Crne Gore je i izložba "Crnogorsko NE fašizmu" sa posebnim dodatkom – "Kolašin partizanska ratna prijestonica". Autor izložbe, koja je postavljena u Centru za kulturu, je Jadranka Selhanović pomoćnica direktora Državnog arhiva Crne Gore.

I u Bijelom Polju obilježen Dan državnosti

I u Bijelom Polju je polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima obilježen Dan državnosti Crne Gore, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država.

Cvijeće su položile delegacije Opštine, SUBNOR-a, kao i političkih partija.

Presjednik SO Bijelo Polje Džemal Ljušković je podsjetio da se isti datum vezuje i 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma i da je to dan za ponos i pamćenje građana Crne Gore.

"Ovo je najsvetliji simbol našeg slobodarstva, dan koji nas obavezuje da se podsjećamo temelja na kojima je sazidana naša država, ali posebno svih onih predaka, koji su sebe i svoje živote ugradili u te temelje”, kazao je Ljušković dodajući da dva najveća državotvorna datuma predstavljaju krunu istorije naše države.

Galerija

Bonus video: